Risk för att vinnarölet försvinner snabbt

Vreta Klosters öl fick flest röster i vår tävling. En ekfatsatlagrad trippel som många är nyfikna på.

”Vreta Kloster barrel aged series no 2 – Trippel på ekfat Vreta” heter ölet som vann vår omröstning. Det släpps på Systembolaget den 2 december och det finns inte många flaskor, så den som vill ha tag på ölet bör vara snabb. När Vreta släppte fatlagrat senast gick väldigt kvickt.

Trippeln är en del i ett hittills ganska blygsamt fatlagringsprogram på Vreta Kloster.

– Jag startat grandiost med bara ett fat… Och nu provar jag mig fram för att se vilka av mina öl som passar på fat och lära mig hanteringen, säger Andreas Fejes på Vreta Kloster.

Tobbe Welam och Peter Sjögren brukar hjälpa till på bryggeriet, här är de vid buteljeringen av trippeln. Foto: Privat

Det första ölet var Abbedissan, Vreta Klosters kvadrupel. Den sålde slut på tolv minuter när den lanserades på Systembolaget och som med ett snitt över fyra är det det öl som är högst betygsatt av alla Vreta Klosters öl på Untappd.

Riktigt så bra tror inte Andreas Fejes att det går för trippeln.

– En kvadrupel är perfekt på fat, trippeln funkar, men det blir inte samma smakexplosion. Trippeln är god, men får jag välja så tar jag kvadrupeln, säger han.

Fatet är ett bourbonfat och alltså det samma som kvadrupeln låg i innan. En hel del av alkoholen i fatet försvann då, men tillräckligt mycket fanns kvar för att höja trippelns ABV från 9,2 till 11,4 under de tre månader ölet tillbringade i fatet.

– Den har tydliga toner av bourbon och beskan har rundats av med hjälp av fatlagringen och alkoholen, säger Andreas.

Fatet kommer från början från Heaven Hill, ett slumpmässigt val som han uppskattar nu.

– Det är en söt bourbon med en smakprofil som jag gillar och den passar väldigt bra ihop med både trippeln och kvadrupeln.

Andreas Fejes på Vreta Kloster.

Erfarenheten från hans första fatlagrade öl gör att i ett avseende kommer i alla fall det här ölet bli bättre föregångaren.

– Då fick jag lära mig mer om hur man efterjäser fatlagrad öl. Det blev väldigt platt och jag fick öppna alla flaskorna för att hälla i en ny jäststam som klarade högre alkoholhalt.

Den här gången är det rätt från början och de 456 flaskor som släpps har bättre kolsyra än föregångaren.

– Kvadrupeln fick väldigt bra gensvar, men en del har kommenterat på Untappd att den hade för dålig kolsyra och det hade den, men med en kvadrupel på ekfat behöver det inte vara fel med låg kolsyra.

Med trippeln på flaska har nu en annan öl tagit plats i fatet.

– Det är St. Helena, en amber strong ale. Den ska ligga ett halvår. Jag vet inte än om den kommer på Systembolaget eller om den bara går till krogen. Jag provade den häromdagen och den smakade fint, men den behöver mer tid.

I ett längre perspektiv kommer Vreta Klosters fatprogram att växa från dagens testfat.

– När jag får större lokaler till sommaren ska jag köpa in fler fat, både bourbon och andra.