Restauranger skapar eget öl i Västerås

Mer kollegor än konkurrenter. Det gäller definitivt för krögarna i Västerås. Nu ska de samlas bakom ett gemensamt öl som bryggs av Coppersmith.

Nyligen var det samling på bryggeriet för att diskutera vilken typ av öl som ska bryggas.

– Det var en jäkligt god stämning och det kom fram en hel del olika idéer. Dom kom fram till att dom ville ha en brittisk ale som är lite knäckig och sedan ska den smaksättas med björnbär, säger Petri Karhukorpi på Coppersmith.

Idén till hela projektet fick Karhukorpi av en bartender i Västerås. Han gillade idén, bollade den med några andra och till slut rullade projektet igång.

– Jag trodde kanske att det skulle bli max tio som skulle vara med. Nu var vi 20 på det första mötet och det finns fler som sagt att de nog vill vara med. Det kanske kan bli uppemot 30 krogar till slut.

Intresset går också utanför de barer och restauranger som normalt profilerar sig som ölställen.

– De flesta som är med är matrestauranger och tanken är att göra ett öl som fungerar bra till mat.

4000 liter bryggs det första gången och planen är att ölet ska finnas tillgängligt under hela sommaren. Om det behövs så kommer det att bryggas fler gånger.

Magnus Tedenmyr blir den som komponerar receptet och 7 maj är det dags för bryggning.

– Hela syftet med det här är att skapa ett slags patriotism, vi vill att restauranger och kunder ska vara stolta över att det händer något kul i Västerås, säger Karhukorpi.

Redan vid det första mötet diskuterades det fler samarbeten och det välkomnas av Coppersmith.

– Jag hoppas på en uppföljning och att vi kan göra ett öl i vinter också, säger Karhukorpi.