Remmarlöv använder allt vatten två gånger

Håkan Nilsson gillar att jobba cirkulärt. Foto: Ronny Karlsson.

När Remmarlöv Gårdsbryggeri startade fanns det ingen bra lösning för att ta hand om avloppsvattnet. Men tillsammans med en Lundstudent hittade man ett sätt att återanvända det i stället.

Där Remmarlöv Gårdsbryggeri ligger finns det ingen möjlighet att få kommunalt vatten och avlopp. Vatten var inget problem, den egna brunnen levererade gott och väl så att det räckte.

– Vi hade en dialog med en student på Lunds Universitet och han gjorde sitt examensjobb på det här och då kom vi fram till att detta var den bästa lösningen, säger Håkan Nilsson på Remmarlöv.

Så i stället för ett avlopp samlas allt använt vatten i en bassäng och återanvänds på åkrarna runt omkring gården.

– Det ger en viss näring från humle- och maltrester samtidigt som det ger oss en möjlighet att bli av med vattnet.

Förfarandet är godkänt av Eslövs kommun och enligt Håkan Nilsson finns det inget miljöfarligt i vattnet.

– Vi kollar så att det har ett pH på över 5,5, sen har vi tillstånd från kommunen att använda det som gödningsmedel, säger Håkan Nilsson.

– Vi har stämt av med leverantörerna så att allt är nedbrytbart. Allt är klassat, och lut och syra som släpps ut blandas och jämnas ut.

Kostnaden för vattenanläggningen är relativt liten.

– Vi fick köpa en pumpanläggning

För Håkan Nilsson är återbruket ett av flera sätt för Remmarlöv att arbeta på ett hållbart sätt.

– Vi försöker ligga i framkant och tänka cirkulärt, vi har även ett vindkraftverk och solceller för att producera el. All vår drav (maltresterna), går till en granne med nötkreatur som foder.