Rekordmånga varsel för restauranger

Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, konstaterar att restaurangbranschen har drabbats hårt av varsel. Foto: Johan Karlberg.

Runt 20 000 personer har varslats om uppsägning i Sverige under mars. Hälften av dom jobbar inom hotell, restaurang och barer.

Corona-viruset har stor effekt på antalet varsel i Sverige. Den officiella siffran för varslen 1-22 mars är 18 367.

– Det är troligen i underkant, vi räknar med att det är kring 20 000 personer. Det är rekordhög takt i antalet varsel, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen till SVT.

Hotell- och restaurangbranschen är den som drabbas klart hårdast. Cirka hälften av alla varslen ligger i den sektorn. Det innebär att väldigt många restauranger och barer varslat anställda om uppsägning. Det här är också den bransch som drabbats hårdast av corona-viruset, då svenska folket inte längre reser, bor på hotell, går ut och äter middag eler dricker öl i en bar.

Detta leder också till en tuff situation för Arbetsförmedlingaen, som också har kort med personal på grund av varlset.

För att minska smittspridningen och arbetsbelastningen önskar Mindhammar att man i första hand besöker Arbetsförmedlingen digitalt, i den mån det går.

– Vi vill också vara tydliga med att de som varslats och permitteras inte behöver skriva in sig hos oss. Det gör man först när man är arbetslös.

 

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Rekordmånga varsel för restauranger

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer