Rekordmånga varsel för restauranger

Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, konstaterar att restaurangbranschen har drabbats hårt av varsel. Foto: Johan Karlberg.

Runt 20 000 personer har varslats om uppsägning i Sverige under mars. Hälften av dom jobbar inom hotell, restaurang och barer.

Corona-viruset har stor effekt på antalet varsel i Sverige. Den officiella siffran för varslen 1-22 mars är 18 367.

– Det är troligen i underkant, vi räknar med att det är kring 20 000 personer. Det är rekordhög takt i antalet varsel, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen till SVT.

Hotell- och restaurangbranschen är den som drabbas klart hårdast. Cirka hälften av alla varslen ligger i den sektorn. Det innebär att väldigt många restauranger och barer varslat anställda om uppsägning. Det här är också den bransch som drabbats hårdast av corona-viruset, då svenska folket inte längre reser, bor på hotell, går ut och äter middag eler dricker öl i en bar.

Detta leder också till en tuff situation för Arbetsförmedlingaen, som också har kort med personal på grund av varlset.

För att minska smittspridningen och arbetsbelastningen önskar Mindhammar att man i första hand besöker Arbetsförmedlingen digitalt, i den mån det går.

– Vi vill också vara tydliga med att de som varslats och permitteras inte behöver skriva in sig hos oss. Det gör man först när man är arbetslös.