Rekordet – så många lokala öl lanserades

Färre öl på krogen. Då har Systembolagets lokala sortiment satt ett nytt prydligt rekord för antal öl på ett år. För första gången släpptes över 1000 nya lokala öl under ett och samma år. Foto: Systembolaget.

Färre öl på krogen. Då har Systembolagets lokala sortiment satt ett nytt prydligt rekord för antal öl på ett år. För första gången släpptes över 1000 nya lokala öl under ett och samma år.

 

Under 2019 fanns det fler lokala öl än det någonsin gjort tidigare på Systembolaget. 905 olika öl lanserades då i det sortimentet runt om i landet och för många bryggerier var de lanseringarna direkt avgörande för att kunna utvecklas eller kanske till och med överleva.

Under 2020 blev sedan ingenting som bryggerierna hade tänkt. Men när coronaviruset satte stopp för en stor del av krogförsäljningen, blev allt fler bryggerier helt beroende av Systembolagets lokala sortiment.

Det gjorde också att allt fler valde att brygga fler nya öl än tidigare, dels för att få hyllplatser, men dels också för att en allt större konsumentskara med bland annat Untappd som ledstjärna för sitt drickande krävde just fler öl.

I somras var det som allra störst tryck med över 150 nya öl under en och samma månad, och när året nu kan sammanfattas passerade antalet lokala öl det magiska talet 1000.

Det släpptes nämligen hela 1267 nyheter i lokala sortimentet under 2020. En otrolig mängd öl som i genomsnitt innebär drygt 24 nya öl per vecka eller 105 öl per månad. Då är inte fasta nyheter eller tillfälliga nyheter inräknade.