Oppigårds i Hedemora har breddat sin portfölj med cider och sprit. Något som troligtvis får en fortsättning, enligt Sylvia Falkeström.
Vilka trender upplever du påverkar den svenska ölbranschen mest just nu?
– Det jag tycker är positivt är att mer klassiska ölstilar som exempelvis dunkel, porter och lageröl bryggs och upptäcks av allt fler. Jag upplever att bredden av öl, både moderna och klassiska stilar uppskattas. Jag är också glad att det idag finns allt mer hantverkscider att tillgå och tror att den trenden kommer att fortsätta.
Ni själva gör idag också cider och även sprit – är de här typerna av produkter något som vi kommer se mer av i framtiden från Oppigårds?
– Ja, vi kommer att fortsätta med vår cider Svenska äpplen och när det gäller sprit har vi inget nytt på gång just nu men så småningom kan det bli något mer av det också.
Det har varit tufft för många svenska ölfestivaler under de senaste åren, vilken roll spelar de för branschens fortsatta utveckling?
– Jag tror att ölfestivalerna även i fortsättningen kommer att påverka branschen och utvecklas. En utmaning är dock att hitta former för arrangemang och festivaler som intresserar besökare i olika åldrar.
Efter gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, vad tycker du ska bli nästa ”stora” alkoholpolitiska fråga i Sverige?
– Jag tror att nästa stora fråga är alla de förändringar i regler och lagar som gäller för bryggeribranschen. För alla mindre företag är det ofta svårt att förändra och ställa om till nya regelverk i den takt som myndigheter och lagar föreskriver. Vi har olika förutsättningar i vårt avlånga land och större hänsyn till det och längre tidsintervaller skulle underlätta. Dessa frågor behöver vi som bransch även i fortsättningen hjälpas åt med för att kunna påverka.
Vad anser du att den svenska ölbranschen behöver bli bättre på för att stå starkare i framtiden?
– Vi behöver fortsätta kommunicera vad vi gör inom många områden. Många bryggerier jobbar exempelvis med hållbarhet och kretslopp på ett bra sätt. Mindre bryggerier har ofta – så som vi har på Oppigårds – ett lokalt nätverk och kan på så vis få avsättning för drav som djurfoder utan att för den skull köra långa transporter, som ett exempel.
Vad tycker du kännetecknar en riktigt bra ölupplevelse?
– God mat med gott öl tillsammans med vänner och gärna musik. Det kan inte bli bättre för min del.
Så om du bjuder över dina vänner på middag nu i sommar – vad serverar du för mat, i kombination med vilket öl, och vilken musik skulle man få höra ur högtalarna?
– Hos mig blir det ofta husman, vår Ruby ale och det kan bli Laleh som vi lyssnar på.
• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
