Portervänner firade Carnegie

Bildspel

Bild 1 av 5

Försäljningsstatistiken för porter och stout i Sverige är inte i närheten av de siffror som Otto Lundell skulle vilja se.

Klockan 11.10 den 2 januari för 132 år sedan inregistrerades Carnegie Porter på det kungliga patent- och registreringsverket som varumärke. Vid samma tid varje år sedan början av 90-talet samlas Porter Drinkers Association för att fira det.

Totalt var det 35 personer samlade på gamla Hotell Novotel, nuvarande Hotel Waterfront i Göteborg, strax före lunch på måndagen. Framför dem låg ett digert program. På plats fanns förstås en av porterns främsta förespåkare: Lord vice President Otto Lundell.

– Vi samlades vid 11.10 och skålade för Carnegie Porter. Det är Sveriges äldsta varumärke som fortfarande är i bruk, berättar han när Beernews träffar honom i slutet av dagen.

Däremellan har gänget hunnit med en hel del. Efter den inledande skålen gick man vidare till närbelägna Restaurang Porter Pelle där de välklädda porterentusiasterna fick en föreläsning om Carnegie Porter av ägaren Björn Lager och visning av såväl den porterinspererade inredningen som rena museiobjekt. Därefter trerätterslunch, naturligtvis med olika porter som dryck.

– Sen hade vi porterprovning. Fyra olika årgångar av Carnegie Porter: 1989, 1998, 2007 och 2014, säger Otto.

En röstning där årgång 1998 fick flest röster.

Dagen avslutades med portersång, porterföreläsning och samkväm.

Porter Drinkers Association vilar dock inte på hanen så länge efter detta evenemang. I höst är det dags för föreningens porterfestival, som hålls vartannat år. Planeringen är i full gång. Förra gången det begav sig 2015 samlades 800-900 personer och 164 olika porter och stout på Hotel Waterfront. I november är det alltså dags igen.