Populär premiär för Pink Boots-lagern

Bildspel

Bild 1 av 5

Nina Schultes och Moa Källgren var två av kvinnorna som både bryggde ölet och fanns med under premiären. (Foto: Emma von Hofsten)

En modern lager blev resultatet av den gotländska bryggningen på Internationella kvinnodagen. Nu har det varit premiär för ölet och snart kommer det även till Stockholm.

Det var det gotländska bryggeriet Snausarve Gårdsbryggeri som stod som värd när ett antal kvinnor från olika bryggerier samlades 8 mars. Den specialla humleblaningen från Pink Boots användes för att skapa en modern lager.

– Blandningen hade tagits fram av kvinnliga bryggare och den var verkligen nice. Vi använde den i torrhumlingen och en del också i koket, säger Nina Schultes på Snausarve.

Resultatet blev en välhumlad lager på 5,5 procent och flera av de som var med och bryggde dök även upp hos Hop Shed där premiären genomfördes.

– Jag hoppas att vi ska kunna göra det här varje år. Vi har en väldigt fin gemenskap på Gotland och det finns bra samarbeten mellan krogar, bryggerier och andra verksamheter. Vi vill gärna vara med och visa vad vi kan om andra kvinnor är nyfikna på branschen, säger Schultes.

En andra premiär för ölet, som har namnet Fun(damental) Lager, blir det i Stockholm på fredag. Då finns ölet på Bishops Arms Bellmansgatan i Stockholm för den som är nyfiken. Totalt bryggdes det cirka 800 liter och det ska till största delen säljas på fat och flaska till olika ställen på Gotland.

I ölet användes lokal malt som både odlats och mältats på Gotland, så vill Snausarve jobba i möjligaste mån. Nu återstår att se vad det blir för humleblandning till 8 mars nästa år. Och även vilken typ av öl som ska bryggas av de engagerade kvinnorna på Gotland.