Polskt samarbete ska bli till kryddig stout

Bildspel

Bild 1 av 5

Polska Deer Bear gästade Landvetter och Dugges under tisdagen. Från vänster Matt Miller, Grzegorz Durtan, Simon Tubbin och Wojtek Leszczynski.

 

Det var polskt besök hos Dugges under tisdagen. Deer Bear vann i fjol en tävling där priset var att brygga öl hos Dugges och nu var det alltså dags.

Grzegorz Durtan och Wojtek Leszczynski var på plats i Landvetter för att brygga ölet, som ska bli en imperial stout.

Det var på ölfestivalen Beer Geek Madness i Wroclaw som de vann folkets pris och en bryggning i Sverige. Ölet de vann med var en gose med kryddor. Samma kryddor användes hos Dugges, men nu till en imperial stout på elva procent.

Smaksättningen består av plommon, muskot, kardemumma, ingefära och grönpeppar.

– Vi ville gärna brygga en stout, vi vet att Dugges är mycket duktiga på det, säger Grzegorz Durtan.

Han var hembryggare innan Deer Bear startade 2015 i Torun i norra Polen. De har ett bryggverk på runt 4000 liter och ölen som produceras är riktad mot personer med ett stort ölintresse.

– Vi gillar att göra olika öl och har gjort 45 olika på två år. När du är hembryggare vill du gärna göra nya öl och vi har fortsatt så, säger han.

Polens ölboom började något senare än i Sverige, men under de senaste åren har det exploderat.

– Polen är ett sort öl-land men nästan allt som produceras säljs i Polen. Det dricks mer öl än det produceras, polacker gillar att dricka mycket öl, säger Durtan med ett leende.

En liten del av deras öl säljs utomlands och då mest i Finland. Men precis som de flesta andra polska bryggerier håller man sig mest på den inhemska marknaden.

– Men med alla nya bryggerier kanske vi snart måste börja exportera mer.

Receptet till denna imperial stout har tagits fram tillsammans och de båda polackerna hoppas på att det ska säljas även i Polen. Klart är att det i alla fall kommer att finnas på Beer Geek Madness och ha sin premiär där i april.

I Sverige kommer det på Systembolaget under året och en del av det som bryggs ska även läggas på portvinsfat.

Bryggningen görs i två dagar och däremellan blev det också en liten tap takeover på Brewers Beer Bar med sex öl från Deer Bear.