Politiska högdjur gästade Keane

Ursula von der Leyen och Ulf Kristersson besökte Keane Brewing på Lidingö.

Två dagar innan onsdagens gårdsförsäljningsförslag passade några av Moderaternas absolut tyngsta politiker, däribland statsminister Ulf Kristersson, på att besöka Keane Brewing på Lidingö. Med i delegationen var också EU-kommissionens ordförande.

Keane Brewing i Larsberg på Lidingö hade minst sagt prominenta gäster i måndags. Då besökte nämligen EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, statsminister Ulf Kristersson samt partikollegorna, Europaparlamentarikern Tomas Tobé och riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz Ivan Keanes bryggeri. 

 

Besöket var omgärdat av en del hemlighetsmakeri och Ivan Keane fick inte reda på anledningen till varför de framstående gästerna valde att besöka hans bryggeri vid just den tidpunkt som de gjorde det.

 

Senare i veckan, på onsdagen, lade regeringen förstås fram sitt förslag om gårdsförsäljning. Och gårdsförsäljning var naturligtvis ett av ämnena som politikerna talade med Ivan Keane om.  

 

– Det kändes som om Ulf Kristersson hade full koll på gårdsförsäljning och det pratade vi om, men jag förstod inte att det var i görningen att ett förslag skulle läggas fram bara två dagar efter besöket, säger Ivan Keane.

 

Ivan Keane tog i sin tur tillfället i akt att diskutera med toppolitikerna hur mycket differentierad alkoholskatt hade betytt för småskaliga hantverksbryggerier.

 

– Jag kände att de lyssnade och tog in det som jag sa, men jag tror inte att något kommer att hända särskilt snabbt i den frågan, säger Ivan Keane.

 

Under besöket bjöd Ivan Keane politikerna på lite olika drycker. Till exempel fick Ursula van der Leyen smaka på julmust för första gången i sitt liv. Fyra öl provsmakades också: en traditionell lager, en modern lager, en IPA och en dry stout. 

 

– Det verkade som om de gillade ipan bäst, åtminstone gjorde Ulf det. Det var för övrigt första gången Ursula von der Leyen var i ett bryggeri. Det tyckte jag var lite anmärkningsvärt eftersom hon är född i Belgien och uppvuxen i Tyskland! Men hon verkade gilla det. De var alla väldigt trevliga. 

 

Var det något annat som stack ut under besöket?

 

– Ja, Ursula skojade om storleken på provsmakningsglasen. ”Dricker ni öl i snapsglas i Sverige!?” Ulf var snabb med att förklara hur provsmakningstillståndet ser ut i Sverige, avslutar Ivan Keane.

 

Läs också: 

• Gårdsförsäljning kan bli verklighet 2025