Poddaren startar ny ölfestival i Dalarna

Micael och Sofia Lysén tillsammans med Andreas Jonsson på samarbetspartnern Mat vid Siljan.

Micael Lysén på podden Ölvärlden vill inte vara sämre än sin poddpartner Robert Andersson så nu skapar även Micael en ölfestival.

Robert Andersson driver Växjö Ölfestival och det är där Micael Lysén hämtat inspiration när nu han och hans fru Sofia Lysén via det gemensamma företaget Lyxperience drar igång en ny ölfestival i Leksand.

– Det är inspirerat av Roberts festival, en del är till och med plagiat, berättar Micael.

– Jag har tänkt hela tiden att det skulle vara jäkligt kul, vi har inte så mycket sånt i Dalarna och jag tror att Leksand är väldigt bra med goda kommunikationer till bland annat Falun och Borlänge.

Uppemot 20 bryggerier hoppas paret få ihop till Leksand Ölfestival, som äger rum i början av september.

– Huvudfokus kommer att vara bryggerier från Dalarna och när vi kollade intresset ville alla vara med. Alla mikrobryggerier vill säga, vi har ju ett stort bryggeri i Dalarna också …

– Sen bjuder vi även in en del vänner på annat håll också, Jämtlands har redan tackat ja.

Festivalen delas upp i två pass och Micael kommer även att arrangera en ölskola för de som vill lära sig mer om öl.

Lokal är hockeylagets Leksands hemmaarena Tegera Arena, där man kommer att utnyttja den rymliga foajen med plats för uppåt 1000 personer. Men så många blir det nog inte, i alla fall inte första året. Drygt 300 per pass är tanken.

– Det första dygnet sålde vi 100 biljetter, men sen kom påsken, så nu har jag inte en aning om hur många som är sålda. Det är vår partner Mat vid Siljan som ordnar den biten.

– Det finns ett starkt intresse för en ölfestival. När vi nämnde idén på en företagsfrukost fick vi hurrarop.

Efter de två passen blir det även en efterfest för besökare och bryggare.

– Det blir i en annan lokal i samma byggnad. I andra städer kan folk gå vidare när festivalen stänger, men Leksand är så litet, så vi ville skapa något extra så att folk ska kunna fortsätta att dricka öl.