Petri har tröttnat på sin första favoritöl

Sommar 2017

Petri Karhukorpi på Coppersmiths tycker inte att hans första favoritöl är lika god längre. Läs fler av hans svar i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?
– När jag var ung på 80-90 talet fanns inte så brett utbud av öl som det finns idag. I Borgå, där jag bodde, öppnades en bar med hela 20 sorters öl på menun, på den tiden var det revolutionerande ! Jag hittade Bass Pale Ale som ändrade synen på öl. Bass Pale Ale var något helt annat än man var van vid. Den var mustig och något mörkare, med mycket smak i. Idag när man provar samma öl, märker man hur mycket ölvärlden har förändrats. Idag tillhör Bass inte mina första favoriter.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– På en varm sommardag ska man inte underskatta en god och kall lageröl. Sommarfavoriter är dock saison och Coppersmiths Biere Blanche. Tycker även att folköl passar bra på stranden (även om jag aldrig har tid att ligga på stranden)

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Det finns några som har fastnat i minne extra mycket. Först är det Coppersmith’s White IPA som blev riktigt lyckad, och var också vår första öl på fasta sortimentet. Andra anmärkningsvärt bra minnen har jag med Biere Blanche och givetvis Intermezzo 2014, 2015 och 2016. Från Slottskällan har vi lanserat Blonde IPA som jag tycker är väldigt god – sommarens favorit faktiskt.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Det finns några som man har hyllat mer än andra, framförallt på olika ölbloggar, raitings osv. Jag skulle dock vilja lyfta ett bryggeri som har kunnat lyfta kvaliteten till en högre nivå. Södra Maltfabriken tycker jag har presenterat jämnare och mer balanserad öl än för några år sedan. St Eriks/Sigtuna likaså Oppigårds och Nynäshamn har redan länge haft en jämn och bra kvalitet. Alkoholfritt är en växande och ganska svår öl att lyckas med. Tycker att Spendrups har lyckats bäst (långt före andra) med Gotlands Easy Rider.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– De allra minsta bryggerier kommer säkert att inrikta sig / omvärdera konceptet och öppna bryggeripub. Större bryggerier kommer säkert att köpa upp några mindre, och jag är ganska säker på att någon utländskt aktör vill komma in på den svenska marknaden genom uppköp. Skulle tro att antalet bryggerier kommer att minska något, men att craftöl kommer att växa även i framtiden.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Vi har haft en helt otroligt år med kraftig tillväxt och volymökning. Jag skulle vilja sitta ned med hela personalen, dricka öl och reflektera över vad vi har åstadkommit under senaste året. Måste vi välja någon annan att dela glaset med får det bli partiledarna. Skulle vara intressant att höra deras syn på framtida alkoholpolitik.