Pensionen gav Stig tiden att bli hembryggare

Stig Fröslee, hembryggare. Foto: Privatbild

Med pensionen kom ett överskott av tid för Stig Fröslee. Vad passar då bättre att fylla timmarna med än hembryggning?

Namn: Stig Fröslee

Ort: Borgholm Öland

Ålder: 63 år

Hembryggare sedan: 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det? 

– Jag gillar att laga mat och nu när jag slutade jobba blev jag nyfiken på att brygga egen öl. Hittade snabbt likasinnade och massor av info på nätet. Nyfikenheten var väckt! Beställde en sats från Köksbryggeriet, sen var jag fast.

Stig Fröslee började brygga öl när han blev pensionär. Foto: Privatbild

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Lägger säker fem sex timmar i veckan på detta, men mesta tiden går åt till att läsa alla inlägg i ämnet på nätet, samt fantisera om kommande bryggningar. Inga problem att hitta tiden nu när jag är ”friherre” (och har en mycket förstående fru).

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma? 

– Det absolut svåraste tycker jag är att hålla jästempen någorlunda jämn, då jag vill ha det så enkelt som möjligt. Sommartid jäser jag i en frigolitbox som jag kyler med fryst petflaska som byts några gånger per dygn. Funkar över förväntan. Jag har gjort några riktigt bra tjeckiska pilsner där. Gillar att hålla det enkelt.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Bästa ölet jag bryggt är alltid det senaste…

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet? 

– Innan jag flyttade till Öland bodde jag granne med Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Är väldigt svag för deras Amber…

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Jag har inga som helst planer på att starta något kommersiellt bryggeri. Känner mig alltför nöjd med min nuvarande tillvaro, plus att sett till tiden det skulle ta och konkurrensen som finns idag så är det inget för mig. Gillar att brygga små batcher och upptäcka nya smaker och stilar.

Ditt bästa tips till andra hembryggare? 

– Keep it simple, skynda långsamt. Ölen blir inte bättre med en massa dyr utrustning. Låt det ta tid, några veckor kall lagring i kylen gör underverk. Det viktigaste: det ska vara roligt att brygga.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare? 

– Det var när jag flaskat en batch och kom på att jag glömt tillsätta en minibit i flaskorna. Som tur var upptäckte jag det vid sista flaskan.

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo