Paulina ordnade med praktik i Sydafrika

Bildspel

Bild 2 av 5

En del av ölen som bryggs hos Drifter Brewing.


 

Det går onekligen att göra sin praktik på olika platser i världen. Paulina Karabova Bäckström bestämde sig för ett bryggeri i Sydafrika.

Det är studenterna på den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika som har praktik under årets sista veckor. För Paulina Karabova Bäckström kombineras det med ett riktigt äventyr.

Hon har nämligen sin praktikplats på Drifter Brewing i Kapstaden i Sydafrika.

– Vi kan ha praktikplats var vi vill om vi bara fixar resa och boende. Min bror var på en hel del sydafrikanska mikrobryggerier tidigare i år och han tipsade om Drifter.

Hon tog kontakt med bryggeriet som gärna ställde upp och fixade en praktikplats. 17 november åkte hon till Sydafrika och hemresa blir det direkt efter nyår.

– Jag trivs väldigt bra här nere och bryggeriet ligger i ett område som är lite ruffigt, men som också har lite hipster-känsla.

Det som kan oroa lite är att det inte är läge att gå ut själv i det området på kvällarna, men där Paulina bor är det betydligt säkrare.

Jobbet på bryggeriet har varit utvecklande och hon har fått vara rejält delaktig i allt som händer. Därmed har hon haft chansen att få vara med och brygga öl på egen hand.

Paulina Karabova Bäckström är uppväxt i Kalmar, men har rest en hel del. Hon påbörjade faktiskt en ekonomiutbildning innan hon tog sikte mot ölbryggning.

– Jag läste ekonomi i en termin men kände sedan att jag vill nörda ner mig i nånting. Då passar öl och bryggning bra.

Hon hade sin första praktik på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård, men det här är förstås ett mer exotiskt äventyr.

– Jag känner att jag får ta en hel del ansvar här på bryggeriet. Det är mansdominerat i branschen även här, men det finns en del duktiga tjejer också.

Bland annat har hon fått kontakt med Anja van Zyk, som inom kort öppnar sitt bryggeri Hey Joe. Historiskt sätt har det varit svårt för kvinnor att göra karriär i Sydafrika, men kanske håller det på att förändras.

Givetvis finns det också en hel del att uppleva även utanför bryggarvärlden i Sydafrika. Paulina försöker att se sig om så mycket som möjligt och oftast tar hon cykeln.

– Jag försöker se mig om och även prova en hel del olika öl. Både öl och mat är väldigt billigt här jämfört med i Sverige.

Efter nyår väntar Sverige igen och den sista terminen av utbildningen i Ludvika. Om det inte dyker upp ett jobberbjudande i Sydafrika, för hon har verkligen fått bra känslor för Sydafrika.

– Jag gillar mentaliteten där människor är mer öppna mot varandra. Det vore bra att göra utbildningen färdig, men får jag ett erbjudande här nere så får vi se. Både stämningen och vädret här är verkligen perfekt, säger hon.