Omnipollo har hittat hem med bryggpuben

Henok Fentie är mycket nöjd med intresset för bryggeripuben i Sundbyberg. Foto: Ronny Karlsson.

Från globetrotters till local heroes. Omnipollo gör en resa på mer än ett sätt efter att ha öppnat sin bryggeripub i Sundbyberg.

Efter att i tio år bryggt öl runt om i världen hittade Omnipollo hem när man satsade på ett bryggeri i en före detta kyrka i Sundbyberg utanför Stockholm.

Det bryggs fortfarande öl även på andra platser, men satsningen i Sverige har förändrats ganska mycket.

– Jag tror det påverkar lite hur folk ser på oss. Det här är fortfarande en del i vårt ekosystem, men det går inte att komma ifrån att det blivit ett nav för oss, säger Henok Fentie, som grundade bryggeriet tillsammans med Karl Grandin.

I september öppnade man sin bar i anslutning till bryggeriet och det har blivit en succé.

– Vi jobbar ganska mycket med att locka den lokala publiken och det känns skönt att ha baren öppen. Det gör mycket att få människor att dricka öl här, tidigare var det som en stängd verkstad när vi bara hade bryggeriet i gång.

Den lokala publiken kommer att vara viktig även när turismen kommer i gång. Då lär det finnas ölnördar som kommer att resa långt för att besöka kyrkan i Sundbyberg, och de är välkomna.

– Men det är samma sak som när jag åker till Trillium. De flesta som kommer dit är lokala besökare. Sedan är det häftigt om folk vill flyga över halva världen för att dricka våra öl.

Omnipollo gläds åt att besökarna fortsätter att komma.

– Vi hade en hektiskt start men det har faktiskt aldrig avtagit, det är mycket folk hela tiden, säger Simon Rah som jobbar i baren.

Det är lageröl och humlebomber som säljer bäst och baren är öppen onsdag-lördag varje vecka. Även om Omnipollo alltid har nya projekt på gång, så är det faktiskt ganska lugnt på den fronten just nu. Man har slagit rot i Sundbyberg, där även företagets kontor finns numera.

– Nu är det fokus på färskhet och kvalitet på ölen. Sedan har vi lite projekt på gång också, men det kan jag inte berätta om just nu, säger Fentie.