Olycka som kunde ha slutat riktigt illa

Från början var gänget fyra personer, men numera är det bara tre av dem som brygger. Foto: Privatbild

Veckans hembryggare är ett gäng som kallar sig HYSS Brewing Company.

Namn: Marcus Hotakainen

Ort: Vallentuna

Ålder: 41 år

Hembryggare sedan: 2015

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Vi var fyra kompisar som tyckte det skulle vara kul att prova att brygga vår egen öl. Numera är vi tre som fortfarande brygger (jag, Anders Jansson och Jens Modin) så vi läste på lite (det mesta vi kom över), beställde utrustning och körde igång.

– Vi har gått ifrån kastrull och Brew in bag till att idag brygga med en 50 liters braumeister och jäsa i Unitank ifrån SS Brewtech med glykolkylning och allt vad det innebär. Vi fatlagrar även många av våra öl under längre tid i diverse ekfat. Vi kallar bryggeriet för HYSS Brewing Company.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Vi brygger i snitt en lördag dag i månaden, vi brukar börja vid 12 och är klara vid 18 som ibland avslutas med gemensam middag med alla familjer (det har dock varit mer restriktivt med både bryggning och middagar senaste året av förklarliga skäl).

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Svårast vet jag inte riktigt men det jobbigaste är ju helt klart diska och desinficera all utrustning konstant för att undvika infektioner. Jo, förresten, det svåraste är att lyckas få en syrefri brukning/flaskning av IPA så att ölen inte oxiderar när det väl hamnat på flaska/burk. Vi har haft problem med detta med jobbar på att hitta en bra lösning.

Eget fatlagringsprogram …

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Vad gör det så bra? Vi har en återkommande öl som vi kallar Stoned Hamster som är en Barley Wine i amerikansk stil. Det är helt klart min favorit. Årets hamster fatlagrade vi i 511 dagar på ett bourbonankare (45liter ekfat) ifrån Box (numera High Coast) Destilleri som tidigare innehållit en av våra fatlagrade imperial stout. Den hamnade på nätta 13.6%. – vi gillar att brygga starkt, gärna en bra bit över 10 procent.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Det skulle vara någon hazy dubbel eller trippelipa ifrån OH eller Monkish. Finns för många att välja på för att välja en specifik.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Nej, vi räknade lite på det och uppstartskostnaden är för stor och man behöver verkligen slå på stort och brygga bra öl konstant för att få det att gå runt.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Renlighet, ordning och att ha kul är nyckeln till att det blir både enklare och roligare att brygga. Det är även roligare att brygga tillsammans.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Vi jäser och kolsyrar våra öl i unitank, det vill säga en trycksatt tank med konisk botten för att kunna trycka ut jästkakan utan att tillföra syre i tanken. En gång skulle vi diska efter buteljering och då öppnade en av oss locket utan att släppa på trycket i tanken först. Detta resulterade i ett ärr i pannan och ett jack i taket. Gick bra men kunde slutat hur illa som helst.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Mörkt (favoriterna är dock IPA, Stout och BW, helst imperial)

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Flaska/burk.

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Beskt eller fatlagrat 😊

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo