Ölglas med el ska ge tydligare smaker

Kan elektricitet bidra till att öl smakar godare? S:t Eriks och en japansk forskare påstår att det är så i alla fall.

Den japanska forskaren Hiromi Nakamura har specialicerat sig på smaker. I samarbetet med S:t Eriks har man fokuserat på att via ett ölglas skicka svaga elektriska stötar och på så sätt förstärka smakupplevelsen.

– Syftet med min forskning är att förstärka smaken av mat och dryck. De flesta som har smakat på vätska laddad med elektricitet talar om en förhöjd kryddighet och tydligare fräschör. Öl är beskt, och elektricitet skulle kunna göra att ölen upplevs beskare. Jag är övertygad om att ölälskare skulle uppskatta upplevelsen, säger Hiromi Nakamura i ett pressmeddelande.

Mängden elektricitet styrs av en spak i botten av glaset, som är lackat med silver för att kunna transportera ström. Strömmen sägs vara ofarlig men personer med pacemaker och hjärtfel uppmanas att inte testa.

– Innovation inom segmentet hantverksöl är en viktig del av S:t Eriks DNA. Därför är vi nu otroligt stolta över att kunna bidra till vad som kanske blir framtidens sätt att dricka öl, säger Marcus Friari, Brand Manager på Galateaägda S:t Eriks Bryggeri.