Ölförsäljningen på väg mot nya rekord

Systembolagets ölförsäljning är på väg mot nya rekord. Foto: Systembolaget.

Över 195 miljoner liter öl har Systembolaget sålt på årets nio första månader. Fortfarande ligger därmed försäljningen över fjolårets rekordsiffror.

Med fotbolls-VM och en fantastisk sommar vädermässigt slogs det ett rejält säljrekord för öl på Systembolaget i fjol. Många trodde då att det skulle vara en försäljning som det skulle ta tid att matcha. Totalt såldes i fjol 256,8 miljoner liter öl på Systembolaget.

Men nu är vi faktiskt på väg mot ett nytt rekord under 2019. Efter nio månader har svenskarna köpt 195 708 miljoner liter öl på Systembolaget. I fjol var försäljningen under samma period 194 636 miljoner liter. Framför allt var det under perioden januari till mars som försäljningen ökade jämfört med i fjol.

Under perioden juli-september minskade försäljningen med 0,3 procent jämfört med samma period 2018, men fortfarande är alltså den totala försäljningen på nio månader högre.

Det syns också en skillnad mellan svensk och importerad öl. Under de tre månaderna ökade försäljningen av svensk öl med 0,3 procent, medan utländska öl tappade 2,4 procent.

Efter nio månader har det sålts 155,7 miljoner liter svensk öl och 40,1 miljoner importerad öl.