“Ölfestivaler är jätteviktiga för branschen i helhet” 

Sommarintervju

Robert Hedell, Ten Hands Brewing.

Ten Hands från Karlstad brygger mest öl i modern stil, ofta hazy ipor. I dagens Sommarintervju tar vi pulsen på en av bryggeriets grundare – Robert Hedell.

Vilken ölstil hoppas du får en revival under andra halvan av 2025?

– Oj, det är lite svårt att svara på, jag tycker att jag lätt kan få tag på de öl jag vill dricka. Om jag skulle önska något, som inte alls svarar på frågan, så vore det fantastiskt om Ayinger fanns att tillgå på kran oftare och bredare då de gör fantastiska öl.

Det har varit tufft för många svenska ölfestivaler under de senaste åren, vilken roll spelar de för branschens fortsatta utveckling?

– Ölfestivaler är jätteviktiga för branschen i helhet skulle jag säga, både för besökare men även för producenter. För oss producenter blir det ju som firmafesten där man får träffa sina kollegor från andra orter igen, utbyta idéer, skratta och samla ny energi, och utöver det få chans att servera sina produkter till glada människor som är där för att ha det trevligt. Jag bävar inför tanken av ett Ölsverige utan ett Brewskival exempelvis, det kommer lämna ett stort hål efter sig.

Hur ser du på det kommande halvåret för ert bryggeri och svensk bryggerinäring i stort, när gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt har trätt i kraft?

– Differentierad alkoholskatt känns fantastiskt välkommet, det kommer lätta på trycket avsevärt och göra det mycket lättare att överleva och dessutom få chans att kunna anställa personal och investera i utrustning och annat.

– Vad gäller gårdsförsäljning så är jag just nu tveksam till att vi kommer hoppa på det tåget, det är helt enkelt för mycket kostnader runt det och kräver en infrastruktur vi just nu inte har. Däremot tror jag att större orter med mycket turism kan ha stor glädje av gårdsförsäljningen, eller om man redan idag anordnar mycket visningar i bryggeriet, då blir det ju en naturlig sak att erbjuda.

Hur ser ni på användningen av svenska och lokala råvaror i er verksamhet?

– Då vi gör uteslutande moderna ölstilar och mestadels hazy IPA så blir det lite svårt tyvärr, klimatet i Sverige är inte riktigt bra nog för att odla humle i mängder och av de sorter vi behöver.

Men om vi skulle fantisera lite vilt och föreställa oss att alla landets bryggerier var tvungna att producera åtminstone ett öl med enbart svenska råvaror – vad skulle ni då koka ihop?

– Tja, vi älskar ju barley wine och det kanske man skulle kunna få ihop det mesta eller allt till här i Sverige, så då får vi ju en anledning att brygga ett nytt barley wine i så fall och kan skylla på att det var för att göra ett öl med svenska råvaror.

Vilket lokalt ölställe går du helst till?

– Som producent kan jag inte ha en favorit utan alla ställen med fokus på craft beer här i Karlstad har någon edge de andra inte har, så det beror lite på vad jag är sugen på just där och då vilket ställe jag går till. Ett svar som är lika sant som fegt kanske, men så får det vara.

• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.