Skördefest med lokalt öl vid halländskt slott

Det blir hantverksöl på årets skördefest på Tjolöholms Slott i Kungsbacka kommun. Foto: Sofie Lindh

Ett gäng västsvenska bryggerier på skördefest i Halland. Det är vad Christian Figved på Akia Brygghus försöker rodda just nu.

Skördefesten på Tjolöholms Slott som i år utspelar sig den 17-18 september brukar vara en välbesökt sammankomst med hantverk i fokus. I år tanken att även bryggerihantverket ska få plats där också.

Christian Figved på Akia Brygghus i Kungsbacka är den som fått på sin lott att försöka dra ihop ett gäng bryggerier till skördefesten.

– Det ska bli en minimässa med fokus på så nära man kan komma, så jag har ringt runt bryggerier i Halland och Göteborg, säger han.

Christian Figved på Akia Brygghus ska få ihop tio bryggerier till skördefesten vid Tjolöholms Slott.

Hittills har han fått ihop åtta bryggerier inklusive sitt eget Akia Brygghus: Subbe Bryggeri, Brewore, Byaregårdens Brygghus, Rocky Point Brewery, Majornas Bryggeri, Imperiebryggeriet och eventuellt Odd Island. Tidigare krockade skördefesten med gillets festivaler i Göteborg, men nu när de är inställda och ersatta med bantade varianter hoppas Figved på att få med några bryggerier till.

– Vi sa att vi skulle försöka få ihop tio från början, men det gör inte så mycket om vi inte når upp till det.

Varje bryggeri får ta med sig två starköl på fat per dag som serveras i provglas på 15 centiliter.

De kan även ta med sig folköl som då kommer att säljas gemensamt för alla bryggerier tillsammans med merch i en butik.

– Jag hoppas att det blir kul, mycket av mässan handlar om hantverk och det var därför de ville ha med oss också, säger Christian Figved.

– Det brukar bli jäkligt mycket folk på skördefesten, så jag tror att det blir bra.