Ölextrakten räddade Coopers från corona

Coopers extrakt ökade när tappkranarna sinade i Australien.

Coopers Brewery, i Sverige kanske mest känt för sina maltextrakt, hade det tufft i början av året. Men när krogarna stängde och försäljningen föll var det just extrakt-kiten som höll affärerna uppe.

Många är de hembryggare som startat sin hobby med extrakt från Coopers. Sverige var ett av de första länderna som australiensiska Coopers exporterade till. Men extrakt är bara en del av Coopers Brewery, som har en stor andel av ölförsäljningen i södra Australien.

Men när coronaviruset dök upp och Australien införde lockdown tappade Coopers 24 procent av fatförsäljningen. Men vad gör man om man är inlåst? Brygger öl förstås, tycks det australienska svaret ha blivit. Coopers extraktförsäljning ökade från 2600 ton till 2757 från juli 2019 till juni 2020, vilket gjorde det lättare för bryggeriet att överleva.

I slutändan behöver nog inte svenska extraktbryggare oroa sig. Coopers slutade med en nettovinst på 151 miljoner svenska kronor och ökad burkförsäljning gjorde att även ölförsäljningen ökade från 79,8 miljoner liter från 76,8 föregående period.

Läs mer här i Financial Review.