Ölet som bryggts med klassisk whiskyjäst

Bildspel

Bild 1 av 4

Fredrik Tunedal fick bland annat träffa John Quinn på Irland.


 

Whiskyföretaget Tullamore har första gången delat med sig av sin jäst. Då blev resultatet ett öl gjort i Stokholm.

Det är PangPang och Fredrik Tunedal som fått den stora äran att använda jästen vid en bryggning. Resultatet blev PangPang & A Brew, en Nitrogen Red Ale bryggd med kvävgas och gjort på samma jäststam som Tullamore använder i sin whisky.

Tunedal gjorde innan bryggningen ett besök hos irländarna och träffade bland annat den globala varumärkesambassadör John Quinn.

– Besöket i Tullamore inspirerade mig att ta fram en öl där simcoe-humlen är närvarande men lite återhållen för att lämna plats åt frukten från Tullamores egen jäst. Kvävgasen ger en mjuk och krämig munkänsla som backas upp av karamellen från crystalmalt, säger Fredrik Tunedal på PangPang Brewery.

Whiskyjätten Tullamore ser samarbetet som ett led i att återförena maltkusinerna och väcka liv i den gamla irländska traditionen att dricka whiskey och öl tillsammans.

– Det finns inget rätt och fel när det kommer till i vilken ordning kombinationen ska drickas, traditionerna varierar, precis som smak och preferenser, säger Oscar J-T Holm, som jobbar med Tullamore i de nordiska länderna.

Ölet finns i beställningssortimentet på Systembolaget, samt under oktober på restaurang Penny & Bill i Stockholm.