Ölen du inte ska missa på fredag

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Gillar du tunga svarta imperial stouts bör du vara redo på fredag. Flera riktiga höjdare kommer nämligen på Systembolaget då.

Mörkt och starkt dominerar småpartisläppet på fredag då bland annat Oskar Blues BA Ten Fidy, Founders CBS och Omnipollo Agamemnon Monster Shake släpps. För den som vill ha något lättare och friskare rekommenderas O/O & Omnipollo Lucy och 3 Fonteinen Hommage.

O/O & Omnipollo Lucy – Helles Lager, 440 ml, 36,00 kr, 5 %, Dortmunder och helles

Ren, maltig och krispig doft med nybakat bröd, lätta örtiga toner och mineraler. Smaken är söt och maltig med en torr avsutande beska. Gott!

Stigbergets & All In Brewing Wheat Seems To Be The Officer Problem, 440 ml, 44,90 kr, 6 %, Hopfenweizen

Humlen dominerar i aromen och stilen  är mer fruktig IPA än hopfenweizen. Även i smaken är det fokus på tropisk frukt, torr avslutande beska med en hint av vetedeg. Bra IPA.

De Plukker All Inclusive, 750 ml, 99,90 kr, 8 %, Belgisk ljus ale

Söt arom med mogen banan, vitt bröd, konserverade päron, vitpeppar och en lätt kryddighet. Även smaken är söt, på gränsen till för söt, med närvarande alkohol och torr beska.

Naparbier Fuzzy, 330 ml, 32,90 kr, 5,8 %, India pale ale (IPA)

Fruktig arom med övermogna tropiska frukter, drar nästan åt det funkiga hållet. Lite kvalmig i smaken och ger ett rörigt intryck.

Stone & Lervig Hi I’m Kveik, 500 ml, 35,90 kr, 6,2 %, India pale ale (IPA)

IPA bryggd med den norska farmhouse-jästen Kveik.För att vara en farmhouse-jäst är den ganska ren, nästan steril, och ganska tunn i smakerna. Söta tropiska frukter med en lätt citrus-syrlig touch.

Ballast Point Spruce Tip Sculpin IPA, 355 ml, 28,90 kr, 7 %, India pale ale (IPA)

Mycket kåda och barr i aromen tillsammans med en degig maltig profil. Smaken är maltig med en mjuk avslutning där granskotten blir tydligare än i aromen. Dock känns granskotten känns trötta och bidrar inte med det friska och fräscha inslaget de brukar göra.

Oskar Blues Ten Fidy Barrel-aged, 568 ml, 130,90 kr, 12,9 %, Imperial porter och stout

Aromen är full av bourbon, karamell, kakao, mjölkchoklad, vanilj och kaffe. Jämfört med Zhukov känns den tunnare vilket nästan får den att framstå som lättdrucken, men utan att tappa den fyllighet som förväntas i en sån här öl. Lätt värmande bourbontoner dyker upp i slutet. Gott!

Founders CBS, 355 ml, 77,90 kr, 11,6 %, Imperial porter och stout

Kaffet dominerar i aromen och lönnsirapen anas försiktigt i bakgrunden tillsammans med mörk choklad och bourbon. Tydlig sötma i smaken men de rostade tonerna balanserar fint och avslutas med inslag av vanilj, bourbon och rostat kaffe.

Pohjala Cherry Bänger, 330 ml, 49,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout

Brukar tycka att Pohjalas starkare öl är väldigt söta och utan komplexitet. I det här fallet är det en väldigt söt bas, fortfarande lite för söt för mig, men körsbären bidrar med en lätt och pigg syrlighet på slutet.

Omnipollo Agamemnon Monster Shake, 330 ml, 70,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout

Aromen är lönnsirap, lönnsirap, lönnsirap, lite vanilj och choklad. Den överraskar lite i smaken som inte är alls så söt och fyllig som aromen indikerar utan den är ganska balanserad med lätta torra rostade toner som motvikt mot sötman.

Le Brun Cidre Artisanal Biologique Le Brun, 375 ml, 39,00 kr, 4 %, Cider

Friska äpplen med söta inslag, en touch av funk,  ek och vanilj i aromen. Välbalanserad med söta äpplen, lätt bitterhet och syra. Gott!

Ej med på provning:

De Ranke Hop Harvest, 750 ml, 90 kr, 5,5 %, Belgisk ljus ale

Drie Fonteinen Hommage Bio Frambozen, 750 ml, 359 kr, 6,3 %, Lambic – frukt & bär