Ölen du inte ska missa på Brewskival

På fredag är det dags för Brewskival. Vi bestämde oss för att lista bryggerierna som vi har störst förväntningar på.

Brewskival är en av årets stora höjdpunkter och på fredag är det äntligen dags. 88 bryggerier finns på plats och det kommer bli svårt att hinna dricka all öl.

Då är det viktigt att inte missa de bästa, och vi bestämde oss för att lista fem bryggerier vardera som vi har extra höga förväntningar på.

André Milsem, säljare för Beernews:

Bearded Rabbit:

– Den stora överraskningen förra året för mig då de hade en av festivalens bästa ipor och flera roliga experimentella öl. Även årets uppställning bjuder på en bra mix där jag är mest nyfiken på Lucifer Rauchbier och No Emojis Was Harmed In The Making of This Imperial Stout.

Morgondagens:

– Detta bryggeriet har snabbt blivit en favorit där de levererar fantastiska berliner weisse som verkligen är originella i sina smaker. Alla deras berliners som de tar med till festivalen måste testas och det blir spännande att se om de även kan hantera stouts.

Nerdbrewing:

– Ett svenskt bryggeri jag tyvärr har smakat väldigt lite ifrån, men alla som har testat kan inte sluta att prata om hur goda stouts de brygger. Här är det tunga imperial stouts i amerikansk stil som gäller.

Other Half:

– Humle i världsklass! Drick allt de har, ibland behöver man inte säga mer.

Transient Artisan Ales

– Ännu ett bryggeri jag inte har smakat så mycket ifrån, men även här har man hört mycket gott. Känns som de har med ett balanserat utbud av öl med en liten övervikt av tunga imperial stouts och det är nog sistnämnda jag kommer köa för.

—-

Jacob Hansson, utbildad öldomare och den som sköter om provningarna på Systembolaget för Beernews:

Speciation Artisan Ales:

– Det bryggeri jag ser mest fram emot att få testa något från då jag ännu inte gjort det. Bryggeriet från Michigan öppnades i januari 2017 och fokuserar på vildjästa öl. Riktigt kul att Brewskival lyckas få hit dom!

Other Half:

– Bryggeriet från Brooklyn är kända för sina humliga öl i New England-stil så vill ni dricka humliga och grumliga öl i världsklass är Other Half ett givet stopp på festivalen.

Psychopipes:

– Psychopipes är det experimentella och hyllade sidoprojektet till Hyllie som hade premiär på förra årets Brewskival. Det senaste året har de charmat publiken med sina sura öl och stouts vilket lett till att de just nu är det bästa svenska bryggeriet enligt Untappd. Det får ses som tillräcklig anledning till att åtminstone testa något av vad de plockar med sig.

Nerdbrewing:

– Ett annat hyllat bryggeri från Skåne som är värt att kolla in är Nerdbrewing (just nu tvåa på listan över bästa svenska bryggerier på Untappd) som gör grymt fina imperial stouts. Förutom stouts kommer de ha med två spännande öl i form av en New England Triple IPA och en Mojito Saison, som jag ser mycket fram emot att testa.

Angry Chair

– Vill ni dricka tunga efterrätts-stouts eller fruktiga berliners i världsklass så bör ni stanna till hos floridabryggeriet Angry Chair.

—-

Ronny Karlsson, redaktör för Beernews:

Cloudwater:

– Lite otacksamt att vara sist att göra listan, men det finns gott om högklassiga bryggerier som kollegorna missat. Cloudwater är förstås ett av de bryggerierna. Här är det humligt som gäller och de levererar modern ipa och pale ale i världsklass. Det är ingen slump att de i fjol rankades som världens näst bästa bryggeri på Ratebeer.

Brekeriet:

– Bryggerierna i Sverige som gör suröl blir allt fler. Många är duktiga men frågan är om någon når Brekeriets nivå. Se till att prova ölen från deras serie Vild, du kommer inte att bli besviken.

Lervig:

– Det norska bryggeriet är duktiga på de flesta ölstilar. Men när de gör tunga imperial stouts har de få övermän. Alltid komplext och alltid gott. Definitivt värt ett stopp och de humliga ölen håller också hög klass.

J.Wakefield:

– Big Poppa och DFPF. Där har du två öl som du verkligen inte ska missa under Brewskival. Visst, ölen har funnits i Sverige tidigare, men det gör dom inte mindre goda. Jag blir också nyfiken på NEIPA-n Nice & Smooth.

Alefarm:

– Danskarna har imponerat på mig ända sedan första gången jag provade deras öl. Frample är det öl jag är mest nyfiken på, men här blir det nog ett smakprov på det mesta. Alefarm har visat att de behärskar att göra både husligt öl och farmhouse-öl av riktigt hög klass.