Ölbrist ett hot mot en miljon fotbollsfans

En mijlon fotbollsfans väntas resa till Qatar när det är dags för fotbolls-VM 2022. Men de som är vana att dricka öl före och efter match ska kanske tänka sig för innan de bokar resan.

Placeringen av nästa fotbolls-VM i Qatar har blivit ifrågasatt från många olika håll. Den viktigaste frågan i sammanhanget är kanske inte tillgången till öl, men just det kan bli ett problem.

En stor del av besökarna vill ta sig en öl i samband med matcher eller på lediga dagar, men i Qatar är det inte lika vanligt.

– Alkohol är inte en naturlig del i vår kultur, men det är däremot gästfrihet. Under VM-slutspelet ser vi till att fans som vill ta ett glas kan göra det, förklarar Nasser al-Khater, vd i organisationskommittén för VM-slutspelet.

Qatar verkar därmed berett på att anpassa sig och tillåta mer alkohol än vanligt under VM-slutspelet. Men ingen vet riktigt hur det kommer att se ut, för i dag är det bara få platser som har rätt att servera alkohol. Dessutom är priset en fråga som börjat att diskuteras.

Ett glas öl kan landa på motsvarande 125 svenska kronor, och det blir förstås dyrt för de öldrickare som tänkt att stanna en längre tid. Arrangörerna säger att priset ska anpassas under mästerskapet, men inget i dag hur mycket det kan bli aktuellt att sänka ölpriset.