Öl slipper tullar när USA och Kina bråkar

Handelskriget mellan Kina och USA är på väg att trappas upp. Men öl och bryggutrustning hålls faktiskt utanför så här långt.

USA har under året ändrat rejält på sin inställning vad gäller internationell handel. Först var det intensiva diskussioner med EU och på senare tid har fokus allt mer flyttats till Kina. 6 juli införs det en skatt på 25 procent på mängder med kinesiska varor som importeras till USA.

Men det är faktiskt så att kinesiska bryggverk inte påverkas av de nya skatterna. I ett första förslag fanns bryggeriutrustningen med på listan över varor som skulle beskattas extra, men när listan nu är fastställd är den utrustningen inte längre med. Det blir alltså inte dyrare för amerikanska bryggerier att köpa kinesiska bryggverk när de nya tullarna införs.

Samma sak gäller faktiskt åt andra hållet. En del del amerikanska bryggerier fokuserar på export till Kina, och kinesiska myndigheter har beslutat att införa motsvarande extraskatt på amerikanska varor. Men där är öl undantaget och blir alltså inte dyrare.

Totalt handlar det om extraavgifter på 50 miljarder dollar som de båda länderna straffar varandra med. Men öl och bryggning får faktiskt stå utanför det här bråket.