Öl och valvaka på puben lockade många

När Majornas Bryggeri bjöd in till valvaka var det många som kom. Foto: Peter Lindh

I går gick svenskarna till val och när rösterna skulle räknas satt många spända framför teven där hemma. Men när Majornas bjöd in till valvaka var det många som valde att sätta sig där i stället.

Johan Lundin på Majornas berättar att det var i det närmaste en slump som gjorde att det blev en valvaka på bryggpuben. Egentligen är det stängt på söndagar, men när någon i torsdags frågade på sociala medier om de skulle ha öppet organiserades snabbt ett event.

Johan Lundin på Majornas följde resultatet på SVT med stort intresse, men till slut gick han hem för att kunna nörda ner sig fullt ut. Foto: Peter Lindh

Så när SVT:s valvaka drog igång på söndagskvällen var det öppet och dessutom fullt på Majornas. Även Johan fanns där, men han var lite vankelmodig.

– Jag är väldigt politiskt intresserad och egentligen skulle jag vilja sitta hemma med 100 procents koncentration, säger han.

En projektor visade valvakan. Foto: Peter Lindh

När vallokalsundersökningarna berättade om en övervikt för det vänstra blocket förväntade sig kanske någon jubel i Majornapubliken, men utöver ett enstaka ”svin” när SD:s siffror presenterades och ett ”tjoho” över V-resultatet var det väldigt tyst. Något som förvånade även Johan Lundin.

– Det känns ju som att Majorna är traditionellt rött, så jag är förvånad över att inte taket lyfte, men de kanske bara gillar öl och använde det här för en ursäkt för att ta en öl på en söndag, säger han.

Men riktigt så var det nog inte, många av gästerna följde tv-sändningen med stort intresse.

När valvakan startade var det mycket folk på Majornas, men det var trots allt söndagskväll så efter tio tunnades det ut. Foto: Peter Lindh

Vid tiotiden på kvällen hade en hel del gått hemåt, bland dem Johan Lundin, som enligt egen uppgift skulle hem för att nörda ner sig.

Då var 1616 distrikt är räknade, men någon vinnare långt ifrån klar. Några distrikt senare lämnade även Beernews puben.

Ulf och Maria Nordengren samt Hans Andersson följde valvakan med stort intresse. Foto: Peter Lindh