Öl-pionjären svårt sjuk – drabbad av cancer

Håge Viktorsson är svårt sjuk i cancer. Foto: Ronny Karlsson.

Redovisning. Det är namnet på bryggarprofilen Håge Viktorssons sista fotoutställning. Han är nämligen svårt sjuk i cancer.

 

Håge Viktorssons och Närke Kulturbryggeris insatser för modern svensk öl går nästan inte att övervärdera. Håge Viktorsson och Berith Karlsson var tidiga med att starta ett bryggeri och man har bland annat bryggt det svenska öl som kanske som mest uppmärksamhet av alla öl.

Kaggen Stormaktsporter var under lång tid rankad som världens bästa öl av sajten Ratebeer och runt om i världen fanns det ölnördar som kunde offra hur mycket som helst för att få tag på en flaska.

Men nu handlar det om helt andra saker än öl för Håge Viktorsson. Han har drabbats av cancer i gallgångarna i magen.

– Det är bara att acceptera och hoppas på att timern är inställd på lång tid, säger han i en lång intervju med Nerikes Allehanda.

Tidigare i våras var han till och med inlagd för palliativ vård i hemstaden Örebro, nu mår han bättre och är hemma igen. Men prognosen ser inte ljus ut.

– Det finns såna som har klarat sig i upp till två år. Men det tror jag inte. Jag har cancer så jag kommer inte bli så gammal och tänkte att jag skulle hinna med det här, säger han och syftar på fotoutställningen Redovisning, som visas på bryggeriet.

Att fotografera har varit en viktig del av 68-årige Håge Viktorssons liv och sex av hans bilder finns på Moderna Muséet i Stockholm.