Oenighet stoppar ny finsk alkohollag

Det verkar inte bli starkare öl i de finländska matvarubutikerna. Under onsdagen strandade förhandlingarna efter att Centern och Sannfinländarna inte kommit överens.

Det finländska förslaget har handlat om att tillåta alkohol på upp till 5,5 procent i matvarubutiker. Men när regeringspartierna under onsdagen diskuterade frågan gick det inte att enas. Man tog ställning till ett kompromissförslag som Sannfinländarna inte kunde ställa sig bakom.

– Vi ville ursprungligen ha 8,5 procentigt öl i butikerna och efter förhandlingar landade vi på 5,5 procent. Inte kan man då ytterligare backa från det, säger Simon Elo, riksdagsledamot för Sannfinländarna, till Huvudstadsbladet.

Samtliga partier var redan i fjol överens om att få till en förändring och frågan har därefter varit ute på remiss. Bland annat har den svenska regeringen och Systembolaget varit kritiska mot förslaget.

Nu verkar det alltså inte bli någon starkare öl i matvarubutikerna i Finland.

– För oss är det viktigt att få 5,5 procents drycker i affärerna, men det tycks inte en del av Centerns ledamöter kunna leva med, sade Elo.

Läs hela artikeln här.