Odd Island vill växa rejält under 2020

BRYGGERIENKÄT 2019-2020

Peter Iwers och Daniel Svensson siktar på få Odd Island att växa rejält under 2020. Foto: Ronny Karlsson.

Odd Island växer snabbt och så ska det fortsätta under 2020. Här är Daniel Svenssons och Peter Iwers svar i vår enkätserie.

 

1. Vad var det bästa som hände för ert bryggeri/företag under 2019?

– Det är flera saker: Att få samarbeta med härliga kollegor har varit grymt och att få tillskott av Daniel Forsman tidigt i år har varit fantastiskt. Han har bidragit med mycket know how och har en glädje och entusiasm som verkligen smittar av sig. För oss som helhet tror jag det bästa har varit att ha vårt taproom öppet och få träffa alla härliga människor som har ett stort intresse för öl och smaker. Att vi har utökat vår jäskapacitet så vi kan brygga mer roliga öl.

2. Vad blir era största satsningar eller förändringar i verksamheten under 2020?

– Vi kommer fortsätta utöka vår produktion, köpa en egen burklina och se till att vårt tap room drivs vidare och utvecklas.

3. Hur mycket öl producerade ni 2019 och hur mycket räknar ni med att producera under 2020?

– Vi har ju ökat kapaciteten hela tiden men jag tror vi hamnar på cirka 120 000-150.000 liter under 2019 och under 2020 blir det förhoppningsvis med full kapacitet vilket innebär minst 300.000 liter

4. Vilken fråga tror du blir viktigast för svenska bryggerier under 2020? Varför?

– Tre frågor tror vi: Gårdsförsäljning, alkoholskatt och provsmakningar. Gårdsförsäljning är viktigt för att öka intresset och turistnäringen så att man till exempel kan komma och köpa färsk öl på bryggeriet och sedan komplettera genom att beställa hem från systembolaget. Jag ser inte att det ena utesluter det andra. Systembolaget är en bra kanal för att upptäcka ny öl och kunna beställa hem den över hela Sverige. Att få alkoholskatten sänkt för oss mindre bryggerier skulle vara viktigt då vi på så sätt kan få möjlighet till en bättre ekonomi och därmed fler arbetsmöjligheter i form av anställning. Provsmakningar är viktiga att fortsätta med men jag skulle vilja att det införs ett producenttillstånd där vi bryggerier går under regler för egenproducerad alkohol och man kan precis som i till exempel USA, smaka egenproducerad öl även i större glas. Kravet på mat kan finnas, men kanske att man inte har krav på att bygga ett eget, restauranganpassat kök utan kan få lov att ta in food trucks.

5. Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2019? Varför just det bryggeriet?

– Svår fråga. Vi har tre svar, inte rangordnat. 1) Barlind. Han har lyckats bygga en verksamhet med grym kvalitativ öl, mycket baserad på lättöl. Duktig, ambitiös och en väldigt trevlig kille som jobbar hårt och på egen hand. 2) Oppigårds, en ledstjärna för hela vårt segment och vad vi håller på med. Kvalitetsmässigt tycker vi att de är bland de bästa. 3) Sen vill vi även nämna en väldigt bra festival i Great Swedish Beer Festival. Bäst hittills, alla kategorier.