Nytt system för att återvinna koldioxid

Dalum Beverage Equipmens grundare Kim Christian Dalum tillsammans med ingenjören Ali Najdi vid installationen hos Svaneke på Bornholm. Foto: Privat

Ett danskt företag har tagit fram ett nytt system för återvinning av koldioxid som även passar mindre bryggerier.

Det är Dalum Beverage Equipment och grundaren Kim Christian Dalum som står bakom lösningen som redan finns i drift på de danska bryggerierna Ørbæk Brewer och Svaneke Brewhouse. Idén fick Kim när han efter en lång karriär på flera globala företag bestämde sig för att bli sin egen.

– Jag tycker att bryggeribranschen har konsoliderats och den inspirerande, vänliga och dynamiska kulturen som en gång fanns har nästan försvunnit. Dessutom är det i hantverkssegmentet all tillväxt finns, där är det roligt och så mycket händer där. Det är den främsta anledningen till att jag beslutade mig för att fokusera på hantverksöl när jag startade företaget och jag försöker nu att hjälpa hantverksbryggare att spara pengar och bli mer miljövänliga och minska utsläppen, Kim Christian Dalum.

Tanken är att hans produkt ska kunna användas för mindre bryggerier, men mindre i sammanhanget betyder de större svenska hantverksbryggerierna. För närvarande är det bryggerier med en årsproduktion i spannet 500 000 till 2 000 000 liter, det tillsammans med ett pris på 350 000 danska kronor gör att det kanske är ett begränsat antal svenska hantverksbryggerier som klarar investeringen. Men en mindre version är på gång som ska göra det möjligt för bryggerier som inte når upp till 500 000 liter att köpa utrustningen.

Återvinningsutrustningen har en kapacitet på 10-15 kilo koldioxid i timmen och gasen som produceras har en hög renhet, enligt Kim Christian Dalum.

– Vi garanterar en renhet bättre än 99,95 procent och tester med gaskromatograf och masspektrometer visar 99,99 procents renhet, säger han.

Han är säker på att återvinningen lönar sig för bryggerierna jämfört med att köpa gas.

– Vi använder ungefär 0,25 kW och ungefär lika mycket energi för kylning från bryggeriets glykolanläggning per kilo koldioxid som produceras. Kostnaden för koldioxid varierar från leverantör till leverantör och från plats till plats, men tillverkningskostnaden ligger långt under marknadspriset för koldioxid. Dessutom kan överskottet säljas på tub till barer och hotell tillsammans med ölfaten.