Nytt namn och look för bryggeriorganisationen

Erik Frithiof har suttit i gruppen som jobbat med det nya namnet och grafiska profilen.

Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier byter namn. Men skillnaden blir inte så stor, ett par ord försvinner.

Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier blir Sveriges oberoende bryggerier. Anledningen till bytet är inte bara att man vill ha ett kortare namn.

– Vi började som Föreningen Sveriges småbryggerier, sen la vi till ordet oberoende. Nu är många av oss inte så små längre och det gamla namnet symboliserar inte vilka vi är, säger Erik Frithiof efter föreningens årsmöte på torsdagskvällen.

Det nya namnet kommer att kommuniceras ut i sin helhet hela tiden och förkortningen SOB ska undvikas.

– Haha, jag vi kommer aldrig att kalla oss det. Vi ska vara Sveriges oberoende bryggerier, säger Erik, medveten om den engelska kopplingen till gnäll och son of a bitch.

– Det finns nåt sånt för vilken förkortning som helst. Det viktiga var att hitta ett namn som symboliserade föreningen och vi ville behålla ordet oberoende. Det står inte bara för ägandebiten utan även för produktstrategin. Att vi inte bara gör ljus lager för att säljavdelningen vill ha det. Vi är fria, experimentella och gör det som faller oss in. Det tror jag gäller för alla våra medlemmar.

Såg här ser loggan ut för Sveriges Oberoende Bryggerier.

Erik är en del av en arbetsgrupp som jobbat med frågan sedan förra årsmötet tillsammans med reklamfirman Bombayworks.

– Vi har varit eniga i gruppen om namnet ända från början. Sen har vi snackat om engelska namn med ord som craft, men som inte låter så bra på svenska. För oss är det tydligare med Sveriges oberoende bryggerier.

En ny logotype har tagits fram tillsammans med Bombayworks.

– Den flörtar med hur småindustrin såg ut när tillverkningen gick från hantverk till industri. Samtidigt har den en väldigt modern form, stilren och med ett tidlöst typsnitt.

Erik valdes till ordförande förra året och han fick förnyat förtroende vid årsmötet i kväll.

– Jag sitter gärna ett år till. Vi har kommit långt det här året och har ett bra momentum, men det är mycket kvar att göra.