Nytt bryggeri satsar i Slottskällans lokaler

Slottskällans bryggeriutrustning har fått nya ägare. I augusti startar Uppsala Brygghus sin produktion i samma lokaler.

I samband med att Coppersmith köpte upp Slottskällans Bryggeri flyttades produktionen från Uppsala till Västerås och en del av utrustningen köptes av andra bryggerier. Men det mesta har stått kvar och nu är det klart med nya ägare till utrustningen.
Uppsala Brygghus blir namnet på den offensiva satsningen och tanken är att börja brygga öl i augusti.
– Vi har flyttat ut allt ur lokalen, lagt nytt golv och ska installera en ny kylutrustning. Men sedan är vi redo att börja brygga, säger Conor Freeney, som blir säljchef för det nya bryggeriet.
Han är en av de elva delägarna och en av de fem som ska jobba med bryggeriet. Övriga fyra där är Maarten Vanwildemeersch, Nicklas Pihl, Anders Jönsson och Hans Nilsson.
Vanwildemeersch och Pihl jobbade tidigare som bryggmästare och bryggeritekniker på Slottskällan. Anders Jönsson blir vd och är en dedikerad hembryggare som också är aktiv i ett it-bolag. Hans Nilsson, som bland annat är delägare i Taps Beer Bar som ska öppna i Uppsala, blir styrelseordförande i det nya bryggeriet.
– Vi fem kommer att vara de som syns mest utåt, säger Freeney.

Så här långt har man hunnit med att brygga en del testbatcher, och så fort bryggeriet är på plats ska det bryggas mer än så.

Inledningsvis finns ett bryggverk på 2000 liter och tolv tankar på vardera 4000 liter. En ny tapplina ska också installeras under sommaren.
– Det är en ganska stor satsning och vi kommer att kunna brygga mycket öl. Troligen blir det en del kontraktsbryggning också, säger Freeney.
Han ser fram emot satsningen och kommer att dela sin tid mellan det nya bryggeriet och sitt tidigare jobb för importören Beer Enthusiast.
– Det ska bli roligt, jag har varit intresserad av att starta ett bryggeri ända sedan jag kom till Uppsala 1987, säger Freeney.