Nystartat bryggeri vill nå lokala krogarna

Bildspel

Bild 1 av 4

Peter Lindberg och Håkan Nilsson brygger i en gammal svinstia och verkstad som blivit kvar i bostadsområdet.


 

Vänner och bekanta gillade deras hembrygder. Då bestämde sig kvartetten för att bilda Viken Bryggeri. Fokus är att sälja ölet lokalt längs Skånekusten.

Det händer en hel del i nordvästra Skåne när det gäller ölbranschen. Höganäs Bryggeri har hunnit etablera sig bra på marknaden, nyligen startade Kullens Bryggeri och häromveckan gjordes den första lite större batchen hos nystartade Viken Bryggeri.
– Det finns en stark tradition för lokalproducerat här och dessutom är detta ett sommarställe med många turister, säger Håkan Nilsson.
Han är en av fyra personer som står bakom Vikens Bryggeri. De övriga är Peter Lindberg, Marcus Olsson och Mats Nilsson.
– Det började med hembryggning på ett bryggverk på 25 liter. Vänner och bekanta testade och tyckte att det blev bra så då ville vi satsa lite, säger Peter Lindberg.

Bryggeriet ligger i deras bostadsomårde i Viken och de har gångavstånd till bryggverket på 400 liter. Nyligen bryggdes den första batchen och tanken är att ha öl ute på marknaden till sommaren.

– Ryktet börjar att sprida sig, sedan får vi se om folk som provar gillar vår öl , säger Lindberg.
Än så länge ser de bryggeriet som en utbyggd hobby och har inga ambitioner att börja leva på det. En hel del tester har gjorts på det mindre bryggverket för att hitta rätt innan man gör en större batch.
– Vi gillar de flesta sorter av öl och har inte nördat in på något speciellt. Det viktigaste är att vi gör öl med kvalitet. Sedan är det lokala viktigt för oss, vi vill ha en anknytning till orten, säger Lindberg.
Förhoppningen är att sälja sin öl till lite lokala krogar och att komma in på Systembolaget. Några investeringar är inte aktuella innan de pengarna i så fall har tjänats in på verksamheten. Planen är att brygga cirka 1600 liter öl per månad.
– Det här är en lagom nivå just nu. Och den här hobbyn är billigare än att ha häst i ett år, säger Håkan Nilsson.