Nynäshamn firar 25 år med fest i sommar

Här är nästan hela gänget på Nynäshamns Ångrbryggeri. Foto: Privatbild

Marcus Wärme har inte varit med från början på Nynäshamns Ångbryggeris historia. Han kom in först 2010 som anställd. Men han var ändå med när bryggeriet växte fram på sätt och vis.

– Jag var medlem i Hagges Bärsklubb, så jag känner alla från början, säger han.

Det var Hagges Bärsklubb som utvecklades till Nynäshamns Ångbryggeri för 25 år sen.

Att bryggeriet fyller 25 ska förstås firas stort. I månadsskiftet juni-juli planerar man för en tvådagarsfest vid bryggeriet.

– Nu ser det ut som att vi faktiskt kan planera för en fest. Restriktionerna har gjort att det har varit så osäkert innan, säger Marcus.

Marcus Wärme började på Nynäshamns Ångbryggeri 2010. Foto: Peter Lindh

Den 1 juli ska området runt bryggeriet hägnas in, bryggeriet öppnas upp och festen börja.

– Vi kör ett kvällspass på fredagen och två pass på lördagen. Men det är inte klart än, vi håller på med tillstånden. Vi vill spärra av vägen utanför för att utöka ytan och ställa dit lite food trucks, så vi har inte en aning om det går att lösa än.

Utöver festen blir det även ett gäng jubileumsöl. Ett är redan släppt på Systembolaget, Lilla Hawaii lager.

– Den ska finnas hela året. Sen kommer vi att släppa mellan tre och fem öl som vi har bryggt speciellt för det här året. Härnäst kommer Rox, en india red ale, som släpps i det exklusiva sortimentet på Systembolaget.

Under de 25 år som Nynäshamns Ångbryggeri har funnits har den svenska ölscenen förändrats kraftigt. Men det gäller även Nynäshamn.

– När jag började här bad jag en journalist ta reda på hela storyn, så han intervjuade alla som var med från starten och det blev en bok till slut. Den boken är verkligen historia nu. Ingenting stämmer i den idag. Det har hänt så sjukt mycket bara de senaste fem åren.

– Att gissa var vi är om 25 år går inte, men förmodligen är vi bättre på det vi gör – bättre på att driva företag och bättre på att göra öl.

Det är idag 16 personer som jobbar på bryggeriet och årsproduktionen är strax under en miljon liter, vilket gör det till ett av de större hantverksbryggerierna i Sverige.

– Vi har alltid växt stadigt men långsamt, men att bli stort är inget självändamål för oss. För oss handlar det om att bli bättre.