Nynäshamn fick dra tillbaka Bedarö Bitter

Totalt har Nynäshamns Ångbryggeri fått dra tillbaka 8000 liter Bedarö Bitter.

Nynäshamns Ångbryggeri har återkallat två batcher av sin klassiker Bedarö Bitter. Orsaken är att det har blivit något fel med den egna jästen.

Bedarö Bitter ska ha en nejlikaton, men av någon anledning har jästen i flera batcher fått en mycket starkare smak och arom av nejlika och Nynäshamn har därför återkallat dem från Systembolaget.

– De har fått en annan karaktär och då har vi stoppat dem. Det är vår egen jäst och vi är i kontakt med labbet i England där vi har den. De håller nu på att labba med den på DNA-nivå för att se vad som påverkat den, om det är hos dem eller hos oss, säger Lasse Ericsson, som är kvalitetsansvarig på Nynäshamns Ångbryggeri.

Problemet har främst drabbat Bedarö Bitter, men även Indianviken Pale Ale använder jästen och har påverkats, men i det fallet inte så mycket.

– Är nivåerna acceptabla, så släpper vi igenom dem och Indianviken har vi inte stoppat. Det här är ett smakfel, det är inget konstigt mikrobiologiskt och ölet är precis som det ska annars. Det här kan hända med oren öl också, men det är inte det som har hänt här.

Bedarö Bitter stoppades på krogar och restauranger, men hann ut till en del kunder på Systembolaget, innan ölen drogs tillbaka. Totalt handlar det om 8000 liter som stoppats. Men nån brist på Bedarö Bitter är det inte.

– Vi har producerat mer, så vi har så att vi kan sälja, säger Lasse.

De som köpt Bedarö Bitter med batchnummer 154291 erbjuds återköp. Men det är det inte alla som vill. I alla fall inte om man ska tro kommentarerna på Nynäshamns Facebooksida.

– Det låter ju i och för sig ganska gott som nån julöl, skrev en person.

– En unik smak på Bedarö Bitter, med andra ord, en ska jag spara, svarade en annan.