Nya rekordsiffror för öl på Systembolaget

Ölförsäljningen på Systembolaget kommer att slå nya rekord under 2020. Foto: Montage.

Det kommer att sättas ett rejält nytt säljrekord för öl på Systembolaget under 2020. Det står klart efter att försäljningen ökat rejält även under det tredje kvartalet.

Trots att bland annat gränsen till Danmark varit mer öppen under perioden juli till september fortsätter svenskarna att köpa mer öl på Systembolaget. 82,6 miljoner liter öl såldes under perioden och det innebar en ökning med 15,1 procent jämfört med förra året. Totalt över tre kvartal ligger ökningen på 13,8 procent och vi har köpt 222,7 miljoner liter öl på de nio första månaderna i år.

Det fortsätter också att vara så att vi köper mer svensk än utländsk öl. Så här långt har Systembolaget sålt 14,3 procent mer svensk öl i än i fjol. Siffran för utländsk öl ligger på 11,9 procent.

I fjol såldes det 260,4 miljoner liter öl på Systembolaget. Det var då ett nytt säljrekord och det rekordet slås med marginal i år. Om antalet sålda öl under fjärde kvartalet blir som i fjol, kommer årssiffran att landa på 287,4 miljoner liter. Om säljökningen fortsätter att vara 13,8 procent blir årssiffran 296,3 miljoner liter.

Det mesta talar alltså för att vi inte når gränsen på 300 miljoner liter öl. Men vi kan trots det konstatera att försäljningen på Systembolaget varit viktig för de allra flesta svenska bryggerierna i pandemitider.