Nya lagar ska hjälpa bryggare i Illinois

Nu blir det lättare för bryggpubar i Illinois att tjäna pengar. Guvernören Bruce Rauner har nämligen bestämt att man ska tillåta gästöl på dessa pubar.

Reglerna för alkohol är minst sagt olika i olika stater i USA. Det ger också olika förutsättningar för bryggerier i landet att driva sina verksamheter.

Men nu ska det i alla fall bli lättare att driva en bryggeripub i delstaten Illinois. Det har nämligen blivit tillåtet att köpa in och sälja gästöl hos dessa pubar, något som alltså tidigare har varit förbjudet.

– Nu tar vi bort ett hinder som stoppat små bryggeriers utveckling. Vårt mål att bli den bästa delstaten i USA för småbryggerier. Det här tar oss närmare det genom att vi inte låter staten stå i vägen längre. Låt oss skåla för en lag som hjälper oss att växa, skrev guvernören Bruce Rauner i sociala media.

Den nya lagen gör det bland annat möjligt att servera collabs som inte bryggts på det egna bryggeriet, och dessutom kan man köpa in glutenfria alternativ när det inte produceras i det egna bryggeriet.

En annan förändring är att bryggerierna numera kan lagra öl på annan plats än i bryggeribyggnaden. Det ger utrymme för att expandera utan att behöva byta lokal.

Den nya lagen får dock viss kritik från en del barägare, som tycker att de tappar kunder i takt med att allt fler väljer att besöka bryggeripubar.