Ny teknik ska ge lagern mer variation

Ett kanadensiskt bolag hävdar att de tagit fram en ny metod som kommer att ge lagerjäst med större variation än tidigare. Foto: Pixabay

En ny typ av lagerjäst har utvecklats av ett kanadensiskt företag som hävdar att det kan ge lageröl en betydligt större smakvariation än tidigare.

Det är thedrinksbusiness.com som berättar att Renaissance BioScience i Vancouver utvecklat den nya jästen och föreslår att den ska få en egen klassificering utöver befintliga grupp I och grupp II som täcker in all existerande lagerjäst. Enligt Renaissance skiljer sig grupp I och II åt, men resulterar ändå i liknande smak på ölen.

Renaissance har utvecklat en metod som gör att de kan utgå från befintliga lagerjäststammar för att ta fram nya stammar i stället för att använda vildjäststammar.

– Vi står inför en helt ny värld vad gäller utveckling av lageröl, säger Renaissance BioScience VD, John Husnik.

Företaget hävdar att metoden gör att man slipper de negativa egenskaper man får när man utgår från vildjäst och man får en helt unik genetisk struktur som har en mycket större temperaturtolerans. Och genom att utgå från olika jässtammar får men en väsentlig ökning i arom- och smakmångfalden i de resulterande jäststammarna.

Enligt artikeln är tekniken redan mogen för att att användas kommersiellt.

Läs mer här.