Ny fart i debatten om gårdsförsäljning

Kommer gårdsförsäljning av öl och vin att bli en viktig valfråga i år? Nu börjar i alla fall diskussionerna att ta fart på nytt.

Under fjolåret och framför allt under hösten var det en hel del mediautrymme för frågan om gårdsförsäljning av öl och vin.

Nu börjar diskussonerna ta fart igen, inte minst med tanke på att Finland från nyår tillåter gårdsförsäljning hos sina mindre bryggerier.

I Skåne har frågan kanske drivits hårdast och där har Regionfullmäktige tagit beslut om att inför gårdsförsäljning på prov i tre år. Men först ska det godkännas av regeringen och dit har frågan ännu inte kommit.

Nu driver två av de största förespråkarna för gårdsförsäljning, liberalernas Gilbert Tribo och Tina Acketoft, på frågan med hjälp av en debattartikel i tidningen Sydsvenskan.

”Till skillnad från Systembolaget tror vi att en försöksperiod kommer att visa att gårdsförsäljning inte utgör ett hot mot Systembolagets monopol. Vi är också övertygade om att det gynnar turistnäringen i Skåne, skapar fler arbetstillfällen och stärker regionens profil inom mat och dryck,” skriver duon bland annat.

Man hävdar att Systembolagets argument om ökad försäljning inte håller.

”Systembolaget förstorar kraftigt de risker som finns för att gårdsförsäljning skulle leda till försämrad folkhälsa. Gårdsförsäljning handlar om allt annat än snabb och billig tillgång till alkohol.”

Man hänvisar till Norge och Finland, där det finns ett statligt monopol som kombineras med gårdsförsäljning.

”Det är dags för Systembolaget att, precis som sina motsvarigheter i Norge och Finland, våga glänta på dörren till framtiden,” skriver duon i Sydsvenskan.

Under måndagen hölls en debatt om just gårdsförsäljning i Malmö. Där fanns bland annat Systembolagets vd Magdalena Gerger på plats och hon var tydlig med sin inställning i frågan.

– En gårdsförsäljning är inte förenligt med ett monopol. Att karva hål i den är svårt och hänger inte ihop med Sveriges alkoholpolitik. Andra länder har gårdsförsäljning och vi ser en negativ utveckling för barn och unga, detta är en folkhälsofråga, sade hon då enligt sajten 24Malmö.