En utmaning att brygga Gothias vinnaröl

Bildspel

Bild 1 av 6

Det är hårt jobb när en massa malt ska användas. Peter Robertsson lät Karl Johan Fredén-Jansson fixa den biten.

 

Nu har vinnarölet från Gothia Hembryggarförenings tävling bryggts. Det blev en lång bryggdag för Peter Robertsson på Electric Nurse och vinnaren Karl Johan Fredén Jansson.

Vinnarölet röstades fram i oktober i fjol och efter att flera humliga öl vunnit gick priset denna gång till en helt annan ölstil. Karl Johan Fredén Janssons belgiska quadrupel med ekspån vann nämligen och nu bryggdes ölet på Electric Nurse.
– Utmaningen för mig att är att nå upp till rätt alkoholstyrka. Dessutom är det alltid en utmaning att brygga ett öl som någon annan gjort, säger Peter Robertsson.
Precis som tidigare vinnare fick Fredén Jansson brygga sitt vinnaröl på bryggeriet i Landvetter. Han har en inbiten hembryggare och har dessutom ett eget företag som tar fram jäst för ölbryggning. Den här gången var det inte hans egen jäst som användes.
– Vi fick leta upp en specialjäst, det viktiga är att den kan hantera alkoholhalten, säger Fredén Jansson.

Normalt sett ligger en quadrupel på mellan tio och tolv procent, men den här ska upp högre än så.

– Vi siktar på mellan 14 och 16 procent här, sedan kommer den att bli starkare när den legat på ekfat. Nu blir det the real deal med ett Four Roses-fat, säger Robertsson.
Ölet har än så länge inte fått ett namn, men det lutar åt att det följer samma mönster som tiigare år och heter något i stil med ”Vinnarölet 2018”. Även om namnet påminner om tidigare vinnare så gör inte ölstilen det. En fatlagrad quarupel har definitivt inte vunnit tävlingen tidigare.
Det var också ett öl som tog tid att brygga. Bland annat fick man mäska in två gånger för att få till ölet på rätt sätt.
Bryggverket hos Electric Nurse är på 300 liter och det återstår att se hur många liter det blir i slutändan. Planen är att ta fram något eller några fat till intresserade krogar och sedan lägga restan av ölet på burk. Det kan också bli aktuellt med en lansering av ölet utan fatlagring, och det kommer i så fall ut betydligt snabbare än den fatlagrade varianten.