Nu börjar Kerstin tro på gårdsförsäljning

Kerstin Lundgren är en av de politiker som jobbat längst för att få till gårdsförsäljning av öl och vin. Nu hoppas hon att Sverige ska gå hela vägen och till slut våga låta bryggerierna sälja sin egen öl.

Lundgren (c) var tidigt ute med att propagera för gårdsförsäljning i Sverige. I flera motioner och även på partistämmor gjorde hon sin röst hörd i frågan.

Därför var det förstås med glädje hon i våras såg riksdagen rösta för att utreda frågan igen, under förutsättning av gårdsförsäljning kombineras med Systembolagets fortsatta verksamhet.

– Det har alltid funnits starka motståndare, men nu får vi se till att smida medan järnet är varmt. Jag hoppas verkligen att vi går från ord till handling, säger hon.

Regeringen har fått i uppdrag av riksdagen att utreda en gårdsförsäljning som inte hotar Systembolaget och det kommer att ta tid innan det kommer ett definitivt beslut. Om det ens kommer något sådant.

– Det finns flera aktörer som debatterar fel i den här frågan och verkligen vill skapa ett motstånd. När en ensam aktör som Systembolaget går ut som de gjort är det många som tror att det är sant, säger Lundgren.

Under veckan är hon i Almedalen för att delta i seminarier. Några diskussioner om gårdsförsäljningen verkar det inte bli, men Lundgren passade på att på egen hand göra ett bryggeribesök. Det blev hos Hop Shed.

– De är ett typexempel på hur bra det skulle vara med gårdsförsäljning. De ligger mitt ute på landet och skulle må bra av att få fler besökare till bryggeriet. Det finns elva bryggerier på Gotland och de jobbar tillsammans för att locka fler turister till sina bryggerier och då vill de förstås kunna sälja sina egna produkter.

Lundgren tycker att det nu gällande förslaget på en kombination av Systembolaget och gårdsförsäljning är den bästa vägen att gå.

– Låt oss följa med i verkligheten, vi måste hänga med. Vi ska absolut vara varsamma alkoholpolitiskt men vi måste också ge den här växande branschen rätt möjligheter, säger Lundgren.