Norska bryggeriet klarade mardrömsår

Lervig har haft ett år 2020, men inte så bra som förväntat innan pandemin.

2020 var en rekordår för det norska bryggeriet Lervig, ändå beskriver Lervigchefen året som en mardröm i en intervju.

Lervigs siffror för 2020 borde göra vilken företags-vd som helst nöjd. Vinsten före skatt nästan dubblades och slutade på 9,9 miljoner norska kronor.

Ändå är det ett år som vd:n Anders H Kleinstrup helst vill glömma.

– Det var en mardröm. Det var oerhört svårt att navigera från mars till slutet av året. Vi var tvungna att kasta oss runt och förändra allt, och det har belastat våra anställda och verksamhet. Den här tiden är inget jag vill uppleva igen, säger han till norska E24.

Men ändå gick det alltså ganska bra. Vilket förvånar Kleinstrup, han hade inte räknat med såna siffror.

– Nej, inte alls, säger Kleinstrup, men han säger även att siffrorna är mycket lägre än vad han trodde i början av 2020 – innan pandemin.

– Vi har kommit bra ut och är nöjda, men var långt ifrån den budget vi hade satt. Vi har tappat mycket på grund av viruset. De tillväxtplaner vi hade kastades snabbt i papperskorgen när pandemin började, säger Kleinstrup.

Under året ändrades mycket på Lervig. All öl skulle tappas på burk eftersom restaurangerna stängts och för att nå ut till kunderna började bryggeriet med hemleveranser.

Hösten 2020 öppnade Lervig också sin bar, Lervig Local, i Stavanger. Kleinstrup tror starkt på idén, även om den under första tiden drabbades av nedstängningar.

Exporten gick ned under pandemiåret. Från att ha legat på ungefär 40 procent hamnade den 2020 på bara 20 procent.

– Det är klart att vi har tappat mycket för att det blev svårare att sälja utomlands. Men det finns lite mer fart på exporten nu, och vi tror att det kommer att bli ännu bättre i framtiden.

Läs mer här.