Nils Oscar satsar offensivt under 2020

BRYGGERIENKÄT 2019-2020

Ida Lindberg ser fram emot ett spännande år på Nils Oscar, Foto: Privat.

Nils Oscar tillhör pionjärerna inom svensk craft beer. Under nästa år satsar man bland annat på sitt eget taproom. Det och mer får du veta i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ert bryggeri/företag under 2019?

– Det bästa är tveklöst att vi påbörjat bygget av vårat taproom. Vi har i många år haft drygt 2000 besökare per år här på provningar och visningar utan att egentligen ha någonstans att vara, så detta blir ett stort lyft både för vår verksamhet men också för oss internt. Liksom varje år så ju mässorna alltid höjdpunkter – man får träffa kollegor i branschen och prata öl med massvis av härliga besökare och bland mässorna var Brewskival, GSBF och Linköping Beer Expo allra bäst.

Två andra roliga saker är att vi vunnit två fasta listningar på finska Alko och även blivit Ships Special Brew på alla Tallink-båtar med vår Kellerbier.

 

2. Vad blir era största satsningar eller förändringar i verksamheten under 2020?

– Det är mycket kul som händer men det största blir absolut att vi öppnar vårat tap room omkring den 1 mars, det ger oss så enormt mycket nya möjligheter. Det nya året kommer att inledas med att vi väldigt brett lanserar en ny alkoholfri öl; en modern lager samt även Nils Oscars allra första öl från 1996; Lundgrens Lager. Den var ju revolutionerande när den kom med sin extremt moderna humleprofil och det var en viktigt öl om man ser till utvecklingen i ölsverige på 90-talet. Något som också ska blir riktigt kul är att vi är ny samarbetspartner till Svenska Hembryggarföreningen som dessutom firar 30 år under 2020. Sen kommer vår fina pilsner Södermalmspilsner in i Systembolagets fasta sortiment den 1 mars och det är såklart grymt. 

3. Hur mycket öl producerade ni 2019 och hur mycket räknar ni med att producera under 2020?

– Vi ser ut att landa på 1 200 000 liter och satsar på 1 500 000 under 2020.

4. Vilken fråga tror du blir viktigast för svenska bryggerier under 2020? Varför?

– Vi följer hela tiden debatten om differentierad alkoholskatt och gårdsförsäljning men nu blir det också intressant att följa hur debatten i Göteborg om provsmakningsnivåer kommer påverka övriga svenska kommuner. Utöver detta så blir det intressant att följa hur konjunkturen kommer att påverka vår bransch, om svenskarna kommer att hålla hårdare i plånboken så kan det bli ett tuffare klimat för alla bryggerier att överleva i.  

5. Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2019? Varför just det bryggeriet?

– Ojoj, det finns så många oerhört bra bryggerier, öl och satsningar inom branschen. Några som vi gärna vill lyfta är Eskilstuna Ölkultur här i Sörmland som lyckats skapa ett mycket populärt koncept på sin bryggeripub. Sen har det ju även varit väldigt spännande att följa Stockholm Brewings resa och tänk med etableringen på Gärdet.