VECKANS HEMBRYGGARE

Nicklas fick brygga sin öl kommersiellt

Nicklas Lathvenis. Foto: Privatbild

Namn: Nicklas Lathvenis (Nästås Bryggeri)

Ort: Hönö

Ålder: 48

Hembryggare sedan: 2010

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Vi var några ölintresserade kompisar som hade snackat om att brygga öl då de verkar vara en trevlig hobby, så jag köpte in utrustning och ingredienser för att prova. Jag började med en gryta på 20 liter, kylbag och hemmagjord kylspiral. Första ölen var en APA som hette Brillos Amarillo!

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Jag brygger väl öl ungefär var tredje vecka i snitt och lägger kanske runt sex-åtta timmar i veckan. Jag lägger även tid på Hönö Ölagille som jag var med och startade och är kassör. Tiden får jag genom att jag i princip har slutat att titta på tv.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Vet inte om jag tycker något är svårt nu när man har bryggverk, kylskåp och fat, tycker mer att det är intressant att prova nya saker och förkovra mig hela tiden.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Har väl två ”bästa öl”. Jag bryggde en Porter till SM 2019 fick silver i domarklass 7, där fick jag till en kraftig men också len smak som var nästan perfekt. Jag bryggde också en Export lager till Hönö Ölagilles Höstölsträff 2018 som jag vann guld med i domarklassen, och fick därmed vara med och brygga ölen kommersiellt hos BarlindBeer på Björkö. Med den lyckades jag få en härligt krispig öl med bra balans mellan humlen och malten.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Westvleteren 12, dels för att den är så bra och att dels för att den är lite ansträngande att få tag i.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
– Tankar har man väl haft, men vet att att det är för mycket slit för pengarna man får. Men sedan länge så nöjer jag mig med att vara hembryggare.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Var noggrann, stressa inte och ha skoj. Att ingen minns en fegis stämmer inte…

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Är ganska förskonad från detta, men en gång la jag massa tid på att plocka fläder att ha i en Berliner Weiss, och när ölen var färdig kände man ingen flädersmak!

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Beskt

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Nicklas fick brygga sin öl kommersiellt[ess_post]

Visa kommentarer

[ajax_load_more seo="true" category="Hembryggning" posts_per_page="3" post__not_in="290354"]