Nicholas gör en vild ölsatsning i Örebro

Spontanjäsning är något som Nicholas Subraian gillar. Nu är hans bryggeri Fabrikör Elverstedts Drycker ute med sitt första öl och fler ska det bli.

Det är i Örebro som Subraian håller till och nu lanserat sitt första öl.
– Vi håller till i ett industriområde ganska centralt i Örebro. Jag sköter bryggningen och det mesta, men har hjälp av kompisar med bland annat marknad och ekonomi, säger han.
Det är syrliga öl med en speciell process om han gillar att jobba med.
– Jag har bryggt samma typ av öl i fem-sex år, men först som hembryggare. Då som nu fokuserar jag på bakterier och spontanjäsning och kallar det för vildöl, säger han.
Det första ölet har också namnet Vildöl och är smaksatt med hallertauer-humle och nästa öl är på gång.
– Det blir ett öl som ska innehålla blåbär, där får jag prova mig fram lite, säger han.

Bryggverket är på 200 liter och det är ingen enorm produktion som han tänker sig så här i början.

– Vi kommer nog att ligga på cirka 2500 lite öl i år, sedan får vi försöka att öka lite framöver. Vi vill testa lite nytt och se vilka produkter som flyger, säger han.
Som för många andra när det startas bryggeri i mindre skala finns det också ett annat jobb. I Subraians fall handlar det om IT.
– Jag har ett jobb som jag tjänar pengar på också.
I dag finns inga planer på att försöka leva på öltillverkningen, men på sikt kan han mycket väl tänka sig det.
– Det skulle vara kul, men vi får se hur det artar sig. Jag tycker att den här typen av öl har saknats lite och det vore kul att fokusera mer på det.

Så här långt finns ölen på krogar i Örebro och där har mottagandet varit bra. Ett sätt att sprida ölen mer är att komma in på Systembolaget, men där tvekar han lite.

– Vi har haft kontakt och de vill ha stora volymer. Jag vill kanske inte skicka all min öl till dom. Vi får se hur det blir, säger Subraian.