Newbarns senaste tillskottet för Olly

Olly Bartlett driver tillsammans med Niklas Jakobson ett importföretag för att ta hit öl från sina vänner runt om i världen.

Olly Bartlett och Niklas Jakobson på Stockholm Brewing har ett litet sidoprojekt. I början av förra året startade de en importfirma och nu kan de lägga ett nytt bryggeri på listan: Newbarns.

Kon Beverages heter företaget, även om det ska döpas om till On Beverages när en delägare inom kort köps ut. Tanken är att ta hem öl från de vänner som Olly och Niklas samlat på sig runt om i världen.

– Vi tänkte att det skulle vara en intressant idé att importera från våra vänner. Under pandemin blev det ett bra sätt att sälja pallar utan att behöva bekymra sig om detaljer, säger Olly Bartlett.

– Det är ett sätt att ta fler marknadsandelar och samtidigt få hit god öl som vi vill dricka själva.

Främst riktar de sig mot Systembolaget där de redan haft ett flertal öl. Först ut var The Kernel, som kom i mars 2020.

– De gör fantastisk öl och är fortfarande ett av de bästa bryggerierna i världen, säger Olly.

Därefter har Kon Beverages samlat på sig en del andra namn: Untitled Art, Monkey Brew, Brew York och Lost and Grounded har alla fått öl skeppad till Sverige av Kon Beverages.

Och nu är ett bryggeri klart, skotska Newbarns, som var i Sverige själva bara för några dagar sen för att delta i All In Beer Fest och en collab med Stigbergets.

– Vi pratar med många fler, men innan jag får det bekräftat med Systembolaget vill jag inte gå ut med mer.

Ofta handlar det om oneoffs, men tanken är att bygga upp något mer beständigt.

– Vi vill ju att det går så bra att köparna frågar ”vad är nästa grej?”.

Samtidigt som Kon Beverages främst riktar in sig på Systembolaget så försöker man också få hem lite fat med leveranserna.

– Om Systembolaget vill ha ett par pallar från exempelvis Newbarns, så kan vi ta med ett par med fat för att sprida kärlek på barerna i stan.

Slutligen, även om Olly inte vill prata om nya kunder så kan ett hett tips vara tysk öl.

– Jag älskar hantverkslager och jag vill gärna få hit fler. Det finns många bra tyska bryggerier och jag ska försöka få dem att skicka prover till Systembolaget.