Från SM-guld till Systembolaget

När Niklas Stenlås och Torbjörn Andersson vann hembrygds-SM gick det åt 14 kilo malt till deras öl. När Åbro bryggde samma öl gick det åt 6,5 ton. Nu släpps den på Systembolaget.

– Jag är nöjd, det har varit en spännande resa, säger Stenlås.

Det var i våras som de båda Uppsalakillarna Niklas Stenlås och Torbjörn Andersson vann hembrygds-SM med sin dubbelbock Samma Klaus. En riktigt stark öl på tolv procent.

– Det har varit en del stora dagar för oss det här året. Först vann vi SM. Sedan var vi i juli och bryggde på Åbro, och därefter var vi med vid buteljeringen, säger Stenlås.

Niklas Stenlås har tävlat flera gånger tidigare i SM och väntat med spänning på att få höra sitt namn ropas ut som vinnare. Men när det väl hände var han faktiskt inte på plats.

– Det var lite pinsamt faktiskt, man får inget veta i förväg och när det väl hände fanns vi inte där. Vi fick ett telefonsamtal i stället, säger Stenlås.

Deras vinnaröl är inspirerad av det österrikiska ölet Schloss Eggenberg Samichlaus. För att brygga en så stark öl krävdes en hel del arbete med bryggningen. Något som sedan inte var så lätt att översätta till Åbros produktion.

– Vi slängde in 20 gram aromhumle på slutet till exempel, mest för att vi hade kvar av den humlesorten. Det blev ju lite mer än 20 gram för Åbro. Det går inte att brygga en exakt likadan öl industriellt. Det är inte säkert att vi skulle klara av att göra den likadan själva heller.

Just bryggningen av Samma Klaus krävde en speciell jäst som inte kunde användas på Åbro. Det försöktes verkligen på laboratoriet i Vimmerby, men till slut fick det bli en annan jäst. Dessutom är ölen pastöriserad och filtrerad, till skillnad från originalet som vann hembrygds-SM. Enligt uppgift är detta den starkaste öl som någonsin bryggts hos Åbro.

– Vi har fått anpassa en del längs vägen, det här är mer deras tolkning av vår öl. Det smakar inte riktigt likadant, men vi är nöjda ändå, säger Stenlås.

Det ska också nämnas att ölen som Uppsaladuon vann SM med, hade lagrats i 18 månader. Den öl som nu kommer på Systembolaget är bara ett par månader.

– Den kommer att vinna på att lagras, säger Stenlås.

Trots en del kompromissande är de båda hembryggarna glada och tacksamma för att få ha varit med om allt som hembryggarguldet inneburit.

– Jag har till och med recept på en del Åbro-öl nu. Det ska bli spännande att brygga det i liten skala.

Nu finns 30 000 liter av Samma Klaus, en hel del av det släpps på Systembolaget.

– Det är klart att jag ska gå och handla några flaskor, det kommer faktiskt inte så mycket av den till Uppsala, säger Stenlås.