Nanobryggeri med rör från jästanken till baren

Alexander Cedet Gauhede gick ut den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika vid årsskriftet, samma kull som bland annat gänget på nybildade Brewhuslän gick på. Foto: Privat

I Växjö håller ett nytt nanobryggeri på att växa fram. Och Alexander Cedet Gauhede, som precis avslutat bryggeriteknikutbildningen i Ludvika är mannen som driva det.

Köpenhamnsbördige Alexander Cedet Gauhede jobbar på Kafé de luxe och Villa & Trädgård de luxe i Växjö och när han avslutade utbildningen i Ludvika vid årsskiftet ville han förstås komma igång och brygga. Så nu är tanken att Villa & Trädgård de luxe i Växjö ska få ett eget bryggeri.

– Jag har haft en dröm om att starta ett nanobryggeri – som en liten lekplats. Och när jag hade gått klart utbildningen tänkte jag förverkliga den drömmen, men sen jobbar jag på en restaurang och då blev det helt enkelt så vi startar en bryggeri där i stället, säger Alexander Cedet Gauhede.

Bryggeriet ska ligga på våningen över restaurangen Villa och Trädgård de luxe och för att slippa spring med fat har man tänkt sig en mer praktisk lösning.

– Vi vill köra med rör direkt från jästtankarna ner till baren. Det är kul att ta ut svängarna lite och det kommer att bli riktigt färskt.

Alexander Cedet Gauhede tillsammans med bryggverket på 150 liter.

På övervåningen står ett bryggverk på 150 liter nu. Och trycktankar på 200 liter kommer snart. Förhoppningsvis blir det premiär för första ölet i maj. En IPA blir det då, även om det inte är Alexanders favoritstil.

– Min kärlek är belgisk suröl, men vi kommer att producera det vi säljer mycket av – humledrivna ipor.

– Men det beror också på vilket humör vi är på och vad vi är sugna på.

Den egna ölen kommer än så länge bara att säljas på restaurangen, men Alexander håller öppet för att ändra på det.

– Vi har för liten kapacitet nu, men framtiden kanske bjuder på nåt annat. Vi får se.