Mörkt och surt bäst även vid detta släpp

Nytt på Systembolaget

På fredag är det dags för månadens andra småpartisläpp. Det fortsätter att vara mörka öl och sura öl som lockar mest.

Höjdpunkterna blir Boon, som släpper en härlig törstsläckare i form av sin gueuze Black Label och Founders Imperial stout – en fyllig och kraftig imperial stout som passar utmärkt i vintermörkret. Brewski bidrar även vid detta släpp med en juicig och fruktig IPA i form av Barbarian IPA.

Blaugies levererar två saisons, en frisk och fruktig variant, La Vermontoise, som de tagit fram tillsammans med Shaun Hill från Hill Farmstead och en lite fylligare och starkare, La Moneuse. Nils Oscars klassiker God Lager kommer ofiltrerad och den är precis vad den heter, en ofiltrerad god lager.

 

7 Fjell Andere Buskvekster, 330 ml, 32,5 kr, 4,7 %, Berliner weisse

Initialt en intensiv och härlig fruktighet med krusbär, persikoskal och nektarin. Lite yoghurt dyker också upp i bakgrunden. Tyvärr klingar de fruktiga tonerna av efter en stund och ersätts av smörkola och mer yoghurt.

 

Nils Oscar God Lager Ofiltrerad, 500 ml, 29,9 kr, 5,3 %, Dortmunder och helles

Krispig malt med en lätt brödig ton och en len örtig humlekaraktär. Smakrik och lättdrucken.

 

Himburgs Braukunstkeller Bavarian Dry Hop Lager, 330 ml, 25,5 kr, 5,3 %, Ljus lager – Modern stil

Len, maltig bas med en ganska skarp gräsig och örtig humlekaraktär och en något sträv avslutning. God, men förlorar kampen om bästa lageröl i det här släppet.

 

Blaugies La Vermontoise, 750 ml, 74,9 kr, 6 %, Saison

Härlig fruktig, kryddig och örtig saison med en fin citruskaraktär och kompletterande krispig malt i bakgrunden. Något hög kolsyra och en mycket lätt rökighet (som jag inte känt när jag druckit den tidigare) men det är petitesser i sammanhanget. Givet köp!

 

Blaugies La Moneuse, 750 ml, 77,9 kr, 8 %, Saison

Kryddiga toner av belgisk jäst, bubbelgum och banan med en len maltighet i bakgrunden. Pigg kolsyra vilket tillsammans med de örtiga och kryddiga tonerna gör den, trots alkoholhalten, lättdrucken och uppfriskande.

 

Lost Abbey 10 Commandments, 750 ml, 128,9 kr, 10 %, Belgisk mörk ale

Söt, maltig och fruktig med fikon och mörkt socker. Lätta kryddiga toner av nejlika och enbär. Något tunn med en lätt spritig karaktär. Inget jag skulle köpa igen, men en öl som är kul att ha testat.

 

Boon Black Label Second Edition, 750 ml, 99,9 kr, 6,4 %, Lambic – Gueuze

Torr, lätt syrlig och fruktig gueuze med citron, hö, mineraler, ek och lätta toner av stall och läder. En mycket bra och uppfriskande törstsläckare. Värt att köpa fler än en och spara till lite varmare dagar.

 

Modern Times City of The Sun, 473 ml, 35,9 kr, 7,5 %, India pale ale

Humlig och fruktig med apelsinskal, persika, barr och en lätt kexig maltkaraktär. Fin balans mellan malt och humle.

 

Brewski Barbarian IPA, 330 ml, 37,1 kr, 6 %, India pale ale

Massvis med humle i doften, främst söta tropiska frukter men också barr och örter. Lättdrucken med en mjuk bitterhet. Brewski levererar ännu en fruktig IPA av hög kvalité.

 

BrewDog Rye Hammer, 330 ml, 28,2 kr, 7,2 %, India pale ale

Humlig med örtiga och lätta toner av grapefrukt och apelsin. Krispig och maltig med en lätt kryddighet från rågen. Torr, bitter avslutning.

 

Nynäshamns Ångbryggeri Smörpundet Porter, 250 ml, 27,9 kr, 5,9 %, Torr porter och stout

Rostade toner med kaffe och kakao, söt maltig karaktär med kola, mörkt socker och en lätt bärig ton i bakgrunden. Trevlig porter, lättdrucken med mycket smak.

 

Oskar Blues Brewery Hotbox Coffee Porter, 355 ml, 42,9 kr, 6,5 %, Imperial porter och stout

Mjuk, bärig kaffearom med mjölkchoklad och toffee. Len och maltig med en något torr avslutning där mjukheten kompletteras av mörkrostat kaffe.

 

Founders Imperial Stout, 355 ml, 40,3 kr, 10,5 %, Imperial porter och stout

Karamell, mörk choklad, lakrits och pumpernickel i en härlig och intensiv kombination. En klassiker som håller måttet!

 

Amager La Santa Muerte, 500 ml, 60,2 kr, 10 %, Imperial porter och stout

Ganska intensiv arom av mörkrostad malt med kaffe, kakao och lena, söta toner av mjölkchoklad och honung i bakgrunden. Viss alkoholton kan också skönjas.

 

Buxton Brewery Single Barrel Rain Shadow, 330 ml, 72,9 kr, 12,2 %, Imperial porter och stout

Tydlig fatkaraktär, men dessvärre är det främst sprit och ek som dominerar från fatet. Mörk choklad, karamell och soja. Något för obalanserad och priset motiverar dessvärre inget köp.

 

Med på provningen men flyttad till 7 april:

Flying Monkeys The Chocolate Manifesto, 750 ml, 139 kr, 10 %, Imperial porter och stout

Extremt mycket mjölkchoklad, på gränsen till att det känns artificiellt. Kola och vanilj i bakgrunden bidrar till att det blir sötsliskigt, men det kan ju också vara gott.  

JACOB HANSSON